Mahu Nama Tapi Tak Mahu Hukum



Salam..

Isunya masih berkisar kepada perkembangan dari pembentangan di DUN Kelantan berkenaan pelaksanaan hukum hudud bagi kerajaan negeri Kelantan.

Perancangannya telah lama diagendakan namun banyak halangan untuk dilaksanakan. Alhamdulillah dengan rahmat Allah S.W.T akhirnya pembentangan hudud untuk dijadikan kanun perundangan kerajaan Kelantan akhirnya dipermudahkan. Namun sedikit kesal dengan segerombolan lain di dalam kesatuan yang masih ragu dan menentang walaupun di pihak 'sana' menyatakan sokongan. Tinggalkan sejenak pandangan pihak sana. Sama ada mereka ikhlas menyokong atau tidak biar Allah S.W.T tentukan. Sekurang-kurangnya bahasa nyata mereka menimbulkan naluri keterharuan kita.

Mungkin apa yang diungkapkan oleh seorang Adun Kelantan ada kebenarannya. Mereka berbondong-bondong menegakkan kalimah Allah sehingga sanggup mencabar di peringkat mahmamah, tapi menolak hukum perundangan-NYA..Adakah kita sedang dipermain-mainkan?

Sasterawan Negara Shahnon Ahmad mengungkapkan politik umpama najis. Kotor. Hanya mereka yang kental bertahan dalam gelumangnya dapat meneruskan perjuangan. Sampai begitu sekali kekotoran politik itu. Adakah di zaman kegemilangan Islam suatu ketika dahulu politik diumpamakan seperti itu?? sudah tentulah tidak..kerana apa??Bijak kalian semua..Ya..sebab hukum Allah tertegak di zaman itu..

Sampai bila politik ini hendak diumpamakan najis? Tiadakah cara bagi mengubah persepsi ini? Mari kita mulakan dengan satu sokongan . Sokongan yang akan membawa kepada kesucian, kesejahteraan dan keamanan sejagat. Mari sucikan pandangan kekotoran politik itu dengan Hukum Allah.

Hari ini kerajaan Kelantan sebagai perintis. Ya, kerajaan Negeri serambi Mekah. Dengan izin Allah, mungkin negeri lain akan menuruti. Kita amat berharap agar satu hari nanti hukum Allah ini akan menjadi perlembagaan di bumi Malaysia. Mari sama-sama kita timbulkan sifat kerinduan berlindung di bawah perlembagaan Islam seperti ketika zaman kegemilangan Islam. Tidak ada yang mustahil. Semuanya kehentak Allah. Kita hamba-NYA yang mustadafin akan sentiasa bersemangat berusaha ke arah itu. Insyaallah. Mari


Teluk Tanglima Garang
19 MAC 2015

Read More

Tidak digalakkan Diet Atkin dan kelemahannya.



Banyak pakar kesihatan berpendapat bahawa diet atkin ada banyak kelemahan. Antaranya, Robert H. Eckel seorang doktor perubatan dan pengarah di pusat penyelidikan umum klinikal di University of Colorodo Health Sciences Center di Denver bersetuju bahawa diet atkin boleh menurunkan berat badan dengan cepat tetapi dalam masa sama boleh menyebabkan sakit jantung. Diet ini juga dikatakan berpotensi merapuhkan tulang dan juga boleh merosakkan hati dan buah pinggang dengan kemasukan protein yang tinggi.

Gail Frank, PhD daripada American Dietetis Association juga mengatakan kebimbangan tentang diet atkin ini dengan mengatakan bahawa badan kita memerlukan sekitar 150g karbohidrat sehari untuk badan dan otak berfungsi dengan baik, jika tidak aktiviti pembakaran pasti terganggu. Frank berkata bahawa otak memerlukan glukosa untuk berfungsi dengan baik dan memakan masa yang lama untuk memecahkan lemak dan protein untuk sampai ke otak.

Seorang penulis, Barbara Rolls, PhD yang juga ketua di Guthrie Chair in Nutrition di Penn State University berkata bahawa tiada siapa pernah menunjukkan kebaikan diet atkin jika dibandingkan dengan pengurangan kalori.

Terlalu banyak yang membantah diet atkin ini dan sehingga kini, diet atkin belum terbukti berkesan. Rata-rata bersetuju bahawa diet atkin yang tinggi protein, tinggi lemak boleh menyebabkan beberapa masalah termasuk sakit jantung. Disebabkan hal ini, diet atkin kurang mendapat sokongan walaupun Atkin ada peminatnya sendiri. Saya pernah duduk dengan kumpulan fitness specialist di Malaysia, bila bertanya tentang diet atkin, ada seorang sahaja bersetuju dan yang lain membantah.
Juara Mr.Act 2015 tidak mengamalkan diet akins.


Jika tanya pendapat saya, saya tidak menggalakkan diet atkin digunakan. Untuk membakar lemak dan menjalankan fungsi badan sepenuhnya perlukan kehadiran karbohidrat. Kenapa perlu menyekat rasa nikmat makan karbohidrat? :D. Diet tarbaik pada saya, adalah menurut piramid pemakanan. Saya kira ramai yang bersetuju dengan piramid makanan.

Pernahkah kita belajar suatu ketika dahulu, bagaimana pemakanan yang sihat? sistem piramid makanan? bagaimanakah bentuknya? Karbohidrat di bawah, bukannya di atas. Berdasarkan bacaan sistem piramid, di bawah bermaksud pengambilan lebih. Itu piramid pemakanan yang klasik. Kenapa saya kata klasik? kerana terdapat sedikit perubahan pada tahun 2011. Secara ringkasnya sistem piramid pemakanan yang baru masih meletakkan majoriti karbohidrat  di bawah. Dahulu dah elok-elok belajar sistem piramid makanan, tetiba jadi pengikut atkin. Karbohidrat terus berada di atas. Lemak dan protein berada di bawah. Adakah ini menunjukkan sistem pembelajaran di sekolah salah?
Sebelum anda bercadang memulakan diet terlalu rendah karbohidrat, fahami fisiologi dan struktor sel. Di sel badan terdapat simpanan glikogen. Apabila terlalu rendah kemasukan karbohidrat, simpanan glikogen ini akan menyusut. Untuk pengetahuan anda, setiap gram glikogen menyimpan 4 gms air. Jadi apabila berlaku penyusutan simpanan glikogen, berlaku juga penyusutan air. Jadi secara logiknya, berat akan menyusut.


Maka dengan penyusutan itu, bergembiralah ramai orang kerana berjaya menurunkan berat. Seminggu turun sebanyak 5 hingga 10 kg. Bagaimana jika seseorang yang mengamalkan diet terlalu rendah karbohidrat kembali kepada diet biasa? simpanan glikogennya meningkat kembali? adakah seseorang itu akan terikat dengan diet jenis itu seumur hidup?

Secara logiknya bagi seseorang yang normal, bukan atlet, apabila menurunkan kemasukan karbohirat, adakah akan berlaku peningkatan kemasukan protein? Peningkatan peratus ya, tetiba bagaimana dengan jumlah kemasukan protein? jika ada peningkatan pun berapa banyak? adakah cukup untuk menampung keperluan badan? secara tidak langsung memang tidak cukup dan terus menjadikannya rendah kalori. Bukan setakat rendah tetapi terlalu rendah berbanding keperluan.

Bayangkan seseorang yang biasa makan sehari 4 pinggan nasi ayam, tiba-tiba makan ayam untuk 1 hidangan sahaja. Dah pasti badan ‘mengecut’. Adakah mengecut bersamaan bakar lemak? Apa kesannya diet jenis ini untuk jangka masa panjang? - Dato' Zaki Khan

Read More

MH370 sekarang ada di hangar bawah tanah Ukraine??



Ambe tertarik untuk berkongsi dengan pembaca-pembaca kakisembang .com tentang ulasan seorang individu yang menggelarkan dirinya Sharifah Sofea Syed Rashid tentang komplot yang melibatkan tragedi MH370 dan MH17. Terpulang kepada kebijaksanaan pembaca untuk menilai dan merumuskan pendedahan berani beliau. Ambe sangat2 rekomen supaya anda semua dapat baca...


Pesawat Boeing 777 yang mempunyai sistem berkomputer aitu ' fly by wire system ' berjaya digodam oleh seseorang yang berkemahiran tinggi yang berada di dalam pesawat MH 370 sebelum seseorang masuk ke dalam kokpit pesawat dan mengambil alih pemanduan dari Kapten Zaharie.
2 penumpang yang dimaksudkan itu ialah dari Ukraine iaitu Oleq Chustrak dan Segil Deineka yang berjaya mengodam sistem tersebut dan mematikan transponder dan seluruh suis yg berada dlm pesawat MH 370 secara automatik sebelum menceroboh masuk ke dalam kokpit pesawat.
Ikuti bukti-bukti saintifik dan fakta-fakta tentang konspirasi tertinggi yang didalangi oleh Amerika dan Yahudi laknatullah di bawah ini yang disampaikan secara eksklusif oleh Sharifah Sofia Syed Rashid

Usaha mencari melibatkan pelbagai negara dilancarkan, mula-mula di Laut China Selatan dan kemudian beralih di Selat Melaka dan selepas itu di Laut Andaman, sebelum pasukan SAR mencari dan mengalih tumpuan ke perairan Australia Barat iaitu di Selatan Lautan Hindi. Susulan daripada pencarian yg berubah-rubah ini penyiasat telah pun membuat kesimpulan yg sebenarnya laporan MH370 " berakhir " dilautan hindi adalah teori dan rekaan semata-mata.

Perhatikan gambarrajah di bawah ini yang menunjukkan pesawat MH370 cuba membuat u-turn.Yg sebenarnya sewaktu MH370 hilang dari radar yg pesawat tersebut telah pun melalui ruang udara Thailand.

Kerajaan Thailand " mengisytiharkan " bahawa dpt mengesan pesawat MH370 melalui ruang udaranya. Bila ditanya kenapa Thailand tidak memaklumkan kpd kerajaan Malaysia ttg hal ini., mereka menjawab sbb kerajaan malaysia tak tanya mereka.... Inilah laporan yg betul dan telah disahkan serta disiarkan oleh semua media termasuk media utama di Malaysia.

Selang beberapa hari kemudiannya media-media M'sia tiba-tiba mengeluarkan berita yg dianggap ' uturn ' bahawa Kerajaan Thailand menafikan laporan yang mengatakan radar Thailand dapat mengesan pesawat MH 370 lalu diruang udaranya.

Nampak tak tangan ghaib di sini siapa ?


Ni dia wajah 2 penumpang MH370 dari Ukraine iaitu Oleg Chustrak & Sergii Deineka iaitu askar upahan yg terlatih. Beliau merupakan agen CIA yg berjaya mengambil alih pemanduan dari Kapten Zaharie dan menerbangkannya ke koridor utara

Kedua-dua dajjal ini mempunyai rekod jenayah dlm data base Russia iaitu :-

(1) Percubaan untuk bunuh president Angola
(2) Pernah mengebom Balai Polis Bab Azzur
(3) Pembunuh upahan untuk peperangan di serbia,
(4) Menjual senjata haram pada Al-Qeeda & agen CIA US.

Ni bukti yg penumpang Ukraine yang menaiki pesawat MH 370 masih hidup. lihat oleg Chustrak ini boleh online webcam lagi pada 28/7/2014 semasa bercuti di Bali .Pesawat MH hilang pada 08/03/14..

Sekarang ni FSB Russia sedang memburu kedua-dua dajjal yang telah menghijacked pesawat MH 370
Di bawah ni bukti yang diambil di akhbar russia " The voice of Russia & Ria Novosti " .

Kerajaan Thailand tunjukkan bukti dan serahkan kepada Russia. Radar Thailand di Phuket berjaya mengesan pesawat MH 370 ditutup transponder dan cuba terbang rendah di bawah 1000 meter menghala ke utara andaman sea seterusnya pergi ke Bangladesh pada jam 2.40 pagi..

Take Note: Data sulit Marshal Montol Suchookorn ini telah diserahkan pada kerajaan Russia sebagai bukti pesawat MH 370 telah terbang rendah melalui radar udara Thailand.
  Okey ni bukti penting yang ingin ditunjukkan kepada dunia dan kepada semua keluarga mangsa pesawat MH 370 ke mana sebenarnya MH 370 dibawa.

Perhatikan baik-baik tracking route map pesawat MH 370 bergerak. Dari aceh Thailand Bangladesh Nepal Kyrgyzstan besh tesh valley talas caspian sea Azerbaijan, Georgia & seterusnya ke sevastopol air base Ukraine....

Menurut Serik Mukhtybayev pesawat MH 370 yg dipandu oleh Oleq Chustrak dan Sergii Deinika sengaja dipandu mengikut laluan negara tidak maju untuk elak di kesan oleh radar moden.

Sebelum pesawat MH 370 sampai ke Ukraine, pesawat tersebut sempat mendarat di Kyrgyzstan untuk mengisi minyak iaitu us airbas airport lama yg dulu digunakan utk menyerang Afganistan dan meneruskan perjalanan ke Sevastopol airbase ukraine....

TAKE NOTE: Pesawat MH 370 tidak terhempas di lautan hindi Australia seperti yang didakwa oleh inmarsat dan media-media pro usa. Perhatikan bulatan biru itu radar russia di kg.Talas berjaya mengesan pesawat MH 370 menghala ke Ukraine.
 Anda tahu siapa orang di bawah ni. Dialah orang yang dipertanggungjawabkan oleh kerajaan Russia untuk menjaga radar di sempadan Kg. Talas. Nama beliau ialah Mr. Serik Mukhtybayev. Beliau berjaya mengesan pesawat MH 370 merentasi sempadan Kazakhstan pada jam 8.15 pagi (waktu Malaysia)

Take Note (Penting): Walaupun pesawat MH 370 cuba ditutup atau diduplicate transponder. Radar Russia masih boleh mengesannya.. Menurut Serik Mukh org yg bertanggunjawab menjaga radar pada 08 march 2014, pesawat MH 370 berjaya dikesan bersembunyi di belakang pesawat SIA68 15 minit melintasi Kazakhstan menuju ke ukraine


Semua keluarga mangsa MH 370 termasuk Malaysia sendiri telah dikencing hidup-hidup oleh laporan Inmarsat yg berpangkalan di UK yang mengatakan pesawat MH 370 telah terhempas di selatan lautan hindi. Yg sebenarnya pesawat tersebut tidak terhempas mahupun pun ditembak.

Ini bukti pesawat MH 370 menghala ke Koridor Utara menuju ke Ukraine. Kali ini data radar tentera Kazakhstan pula mengesannya pada jam 08.59 pagi pesawat transponder MH 370 cuba ditutup merentasi sempadan Kyrgyzstan - Kazakhstan- laut caspian - Georgia -dan seterusnya menghala ke sevastopol ukraine.

Maklumat data sulit di bawah ini berjaya diberikan oleh negara Kazakhtan dan diserahkan kpd Serik Mukhtybayev org yg menjaga radar di Kg. Talas (Russia)


Anda nak bukti lagi nah ambik ni...

Ni satu lagi bukti radar tentera di Turkmenistan berjaya mengesan Pesawat MH 370 yg ditutup transponder cuba sembunyi di belakang pesawat SIA68 di (-48E70/Singapore) menuju arah utara ke Ukraine.
 Ni bukti terakhir kedudukan lokasi sebenar dimana pesawat MH 370 disembunyikan sekaligus Russia berjaya mengcheckmate Amerika dlm kes misteri kehilangan MH 370 yg selama ini membelenggu masyarakat dunia
Satelite x-ray russia berjaya mengesan 1 pe
sawat boieng awam disembunyikan dalam bangunan bawah tanah di kem tentera udara sevastopol, ukraine... Setelah disahkan pesawat tersebut ialah pesawat MH 370 milik Malaysia 
 Nilah dia 2 gambar dajjal dunia iaitu Yatsenyuk & Obama yg merancang untuk kes pesawat MH 370 dan MH 17

Ramai yg tertanya kenapa Amerika memilih pesawat MAS dlm siri dajjalnya. Ini jawapannya:


Tujuan sebenar Amerika menyuruh Ukraine hijacked pesawat MAS adalah untuk mendapat dana dari PBB sebanyak 1bilion usd... Apabila dapat duit sebanyak tu dari PBB UKraine hendak membayar tunggakan gaji kakitangan kerajaan dan tenteranya dari bulan ogos 2013 hingga ogos 2014.

Manakala ekonomi dan nilai mata wang Dollar Amerika sudah jatuh so Amerika memgambil kesempatan untuk.menagih simpati dari duit PBB dengan cuba menuduh Russia cuba menembak pesawat MH 370 tetapi gagal kerana setelah MH 370 dilandingkan di Ukraine dan ditukar enjin tiba-tiba pesawat tidak boleh diterbangkan dan Plan B digunakan untuk menuduh Russia tembak pesawat MH 17. Atas dasar ini Amerika melihat Malaysia sebuah negara yg kecil yg tidak mempunyai musuh dan berbaik dgn semua negara maka senanglah Amerika menjadikan pesawat Malaysia sebagai sasaran dlm kata lain dikambing hitamkan.

TIMBUL PERSOALAN di sini: Siapa yg berani mendakwa 2 dajjal ni utk dihadapkan ke mahkamah antarabangsa di suatu hari nanti ataupun di akhir cerita nanti berkesudahan dgn peperangan yg mana Amerika dan sekutu-sekutunya akan diserang oleh Russia dan sekutu-sekutunya.

Tunggu dan lihat bagaimana kes berprofil paling tinggi di dunia setakat ini akan berakhir *y)
 Diakhir penulisan ini apakah nasib kesemua penumpang dan anak-anak kapal MH 370 ?

Menurut intelligence russia pesawat MH 370 telah landing banyak tempat, mana yg mati dulu dibuang di tempat mereka singgah seperti Kyrgyzstan Georgia & Ukraine dan selebihnya.mati di kem tentera udara bawah tanah, Ukraine.

Mayat-mayat penumpang MH 370 yg telah mati dan reput berserta bukti forensik mangsa pesawat MH 370 berjaya dijumpai dan diperolehi sebagai bukti oleh FSB Russia.

Al-Fatihah dan ucapan takziah buat semua keluarga mangsa yg beragama Islam dan yg bukan beragama Islam. Doakan agar mereka tergolong dlm mati syahid dan ditempatkan berada bersama org-org yg beriman dan bertaqwa. Kpd semua keluarga mangsa MH 370 bersabarlah banyak-banyak, sesungguhnya doa keluarga mangsa yg dizalimi tidak terhalang dan terus diangkat doa tersebut. Amerika dan Yahudi serta yg terlibat secara senyap pasti akan menerima pembalasan dari Allah s.w.t samaada di dunia mahupun di akhirat kelak.




FAKTA (1): Penyiasat dan pakar-pakar penerbangan termasuklah rakyat Malaysia dan dunia amnya mempertikaikan kenapa semasa radar gagal dikesan dimana MH370 berada, tetapi dlm masa yang sama Pusat Kawalan Udara kita yg berpangkalan di Subang tidak memaklumkan kpd pihak berkuasa secara terus menerus tanpa menunggu sampai keesokan paginya yg mana dpt mengesan sebuah pesawat yg tak dikenali berpatah balik dan masuk di ruang udara Malaysia

FAKTA (2) Kenapa Tentera Udara Malaysia mengatakan dapat mengesan pesawat berpatah balik ke Malaysia tetapi tidak mengarahkan utk memintas pesawat tersebut dgn alasan pesawat tersebut tidak menunjukkan atau mendatangkan apa-apa " bahaya " kpd negara dan menggunakan laluan komersial. Pakar-pakar dlm dan luar negara mengatakan jika pihak tentera udara malaysia cepat bertindak dan memintas pesawat tersebut mungkin pesawat MH370 berjaya diselamatkan 


FAKTA (3) Dalam temubual eksklusif dengan Bernama, Bekas Ketua Juruterbang MAS, Datuk Kapten Nik Ahmad Huzlan Nik Hussain berkata bahawa MH370 tidak terhempas di selatan Lautan Hindi dan masih dalam keadaan baik. Ini berdasarkan fakta bahawa alat Pemancar Lokasi Kecemasan (ELT) tidak memberi apa-apa isyarat meskipun transponder dimatikan. ELT ialah suar (api isyarat) kecemasan yang digunakan dalam pesawat untuk menyuruh pihak berkuasa penyelamat berada dalam keadaan berjaga-jaga dan memberi petunjuk tentang lokasi dan jenis pesawat yang mengalami masalah 


FAKTA (4) Pakar siasatan forensik telah mengesahkan bahawa data audio rakaman penerbangan milik pesawat MH 370 telah diubah suai dengan sengaja oleh seseorang bagi mengelak kejadian sebenarnya apa yang berlaku di dalam pesawat tersebut.

Okey ni faktanya audio MH370 dari penyiasat: Pihak penganalisis menemui empat " jarak kosong " yang jelas membuktikan ia hasil daripada suntingan audio. Pada minit ke 1: 14, rakaman tersebut menunjukkan seperti seseorang sedang memegang perakam suara digital dan mula merekod, kemudian pihak tersebut memindahkan microfon perakam suara tersebut ke pembesar suara yang terhasil dari kotak maklumat asal. Penyiasat dan penganalisis diketuai oleh Ed Primeau dan Kent Gibson


FAKTA (5): MH 370 tidak terhempas dilaut China Selatan mahupun Lautan Hindi. Ini kerana sehingga kini tiada satu petanda ada petunjuk yg boleh mengaitkannya dgn pesawat tersebut.

Enjin pesawat MH370 merupakan komponen paling lasak dan sukar musnah walaupun terbakar mahupun meletop. Berat enjin pesawat Boieng 777-200ER (MH370) adalah lebih dari 35 tan. Jika terdampar di dasar laut sekalipun komponen itu tidak akan pecah berderai seperti objek lain kerana logam yang digunakan sangat berkualiti tinggi malah jika benar ianya terhempas di selatan lautan hindi masih lagi boleh dijumpai selama sebulan atau lebih... 


FAKTA (6) Segala bukti-bukti yg dikemukakan di atas confirm pesawat MH 370 tidak u-turn ke koridor selatan mahupun terhempas di lautan hindi ke Australia india ocean.

(7) Hanya pilot jet fighter tentera sahaja yang dilatih untuk terbang di bawah 5000kaki cobra style utk elak dikesan oleh mana-mana radar. Pilot awam tak pandai buat seperti ini, maknanya bukan Kapten Zaharie yg cuba sabotaj MH 370 dan bawanya sehingga ke Ukraine

(8) Sungguh pelik atas dasar apa pencarian MH 370 di indian ocean harus diteruskan tanpa asas bukti teknikal...? Ianya sebenarnya satu pembaziran wang yg berjuta dan cuba mengalih perhatian dunia yg sebenarnya pesawat MH 370 tidak berakhir ataupun terhempas di lautan hindi sebaliknya berada di bawah tanah kem udara Sevastopol Ukraine.


Di bawah Ini surat sulit original yang berjaya dicuri di pejabat PBB. Surat sulit Australia talibarut USA berpakat hapuskan semua bukti satellite radar dan forensic kemalangan MH17.

Yang sebenarnya satu lagi surat tentang MH 370 berjaya di curi juga tapi sayang 1000 kali sayang sharifah Sofea Syed Rashid terhilang surat tersebut yg mana dlm kandungan tersebut ada menyebut perancangan untuk menghijacked pesawat MH 370 pada tarikh 08/03/14. Cukuplah bukti ini yang berjaya dibongkarkan oleh FSB Russia sekaligus mengcheckmate Amerika dan sekutu-sekutunya.

Takbir....... Allahuakbar !!!


 SUMBER
Read More

Doa Untuk Membebaskan Diri Dari Hutang

Doa Untuk Membebaskan Diri Dari Hutang |  Sejak mutakhir ini kita di kejutkan di media massa berkenaan fenomena rakyat Malaysia yang suka berhutang, kebanyakan golongan muda dalam lingkungan 25 hingga 35 tahun sudah di isytiharkan muflis, kerana masalah keberhutangan yang serius. Apapun nasihat aku, pandai pinjam pandai laa settle, perkara dah lepas banyakkanlah berdoa semoga Allah melepaskan kita dari belenggu hutang, yang boleh dianggap satu bala........Sekian aku titipkan satu doa dari Rasulullah petua untuk membebaskan diri dari hutang....



Terbeban dengan hutang? Nah, Nabi ajarkan cara untuk menghilangkan keresahan melalui Hadis Riwayat Abu Daud 4/353:

Abu Said Al-Khudhri RA berkata: “Pada suatu hari Rasulullah SAW masuk ke masjid. Tiba-tiba ada seorang sahabat bernama Abu Umamah RA sedang duduk di sana. Beliau bertanya: ”Wahai Abu Umamah, kenapa aku melihat engkau sedang duduk (di masjid) di luar waktu solat?” Beliau menjawab: ”Aku resah memikirkan hutangku, wahai Rasulullah.” Beliau bertanya: ”Mahukah aku ajarkan kepadamu sebuah doa yang apabila engkau baca maka Allah taala akan menghilangkan keresahanmu dan melunasi hutangmu?” Dia menjawab: ”Sudah tentu ya Rasulullah.”

Beliau bersabda,”Jika engkau berada di waktu pagi mahupun petang, bacalah doa:
اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ
“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau dari perasaan resah dan sedih. Aku berlindung kepada Engkau dari sifat lemah dan malas. Aku berlindung kepada Engkau dari sifat pengecut dan kedekut. Dan aku berlindung kepada Engkau dari belenggu hutang dan kekerasan manusia.”

Tak boleh membaca dengan lafaz Arab? Bahasa Melayu pun boleh.. Sungguh Allah itu Maha Mengerti..

P/S: Pesanan dari pihak penaja, jika nak berdoa tu sila pastikan Solat yer, kalau x solat balik awal..Satu lagi kalau pinjam bank tu reti lak nk bayar..ngn kawan2 jgn duk lupa lak..Nanti aku pelingkup ngn mesin basuh baru reti base..hehe
Read More

Badan selepas bersenam umpama radiator kereta...tak boleh kena air sejuk ??

Kadang -kadang kita akan terdengar persoalan tentang mandi air sejuk selepas bersenam adalah tidak baik untuk tubuh badan. Ini kerana sesuatu yang sedang panas (tubuh badan slps bersenam) tidak elok disejukkan serta merta (mandi) kerana mungkin mendatangkan keburukan. Ia seringkali mengumpamakan ibarat radiator kereta yang sedang panas kemudian dimasukkan air. Namun adakah benar pendapat begini ?? Sesuaikah badan kita (ciptaan Allah) diumpamakan dengan besi ciptaan manusia ??

Fakta yang sebenarnya adalah mandi air sejuk selepas bersenam adalah tidak salah dan sebenarnya mempunyai kebaikan tersendiri. Badan kita dikurniakan sistem tersendiri yang tetap mengekalkan tahap suhu normal badan 36.5°c-37°c dan tidak mengikut jatuh atau naik dengan kesan cuaca diluar melainkan tidak sihat atau berhadapan dengan cuaca yang melampau. Bukan seperti besi panas sejuk mengeras apabila dicurah air.

Mandi air sejuk atau ais selepas bersenam sebenarnya adalah bagus kerana membantu mengurangkan sindrom D.O.M.S (Delayed Onset Muscle Soreness) selepas bersenam. Namun mandi air suam selepas bersenam juga ada kebaikannya iaitu ia membantu melegakan ketegangan urat dan otot dalam keadaan santai dengan menggunakan air suam. Jadi kesimpulannya sama ada air sejuk atau air panas selepas bersenam adalah dibolehkan.

Apakah D.O.M.S ?

Situasi ketika bersenam (weight training, HIIT, intense aerobic), otot tidak berasa terlalu sakit tapi apa yang anda alami adalah "tak larat" atau orang kata keupayaan telah mencapai had. Selepas bersenam pun otot masih rasa tak berapa sakit, cuma berasa "letih" sahaja. Tetapi keesokan pagi selepas bangun dari tidur, sakitnya otot tu macam rasa membengkak. Dan rasa sakit itu berlanjutan beberapa hari. Sindrom ini dikenali sebagai "Delayed Onset Muscle Soreness" (DOMS) atau terjemahannya "Permulaan Kesakitan Otot yang Tertangguh". Setiap senaman yang melibatkan pergerakan "esentrik" pada otot (pengecutan dan pengembangan) pasti akan membawa kepada DOMS, oleh itu ia merupakan fenomena yang normal. Kebiasaannya DOMS yang normal bermula 24 jam selepas anda bersenam dan berakhir sehingga 72 jam atau 3 hari. Ada juga yang ambil masa sehingga 4 atau 5 hari, bergantung pada intensiti yang dilakukan dan pengalaman ketika bersenam.

Read More

Israel akan lenyap sedikit masa lagi..





The New York Post merujuk kenyataan Henry Kissinger : “Dalam 10 tahun, tidak akan ada lagi Israel”.
Pernyataan Kissinger jelas dan tidak memiliki syarat. Beliau tidak menyatakan bahawa “Israel” dalam bahaya, tetapi menurutnya hanya dapat diselamatkan jika diberikan trillion tambahan dollar dan mereka menghancurkan musuh-musuh mereka dengan bantuan tentera Amerika,".Kenyataan ini dipetik dari Kavkaz Center.

Dia juga tidak mengatakan bahawa jika rakan lama Netanyahu, Mitt Romney, terpilih, “Israel” entah bagaimana dapat diselamatkan.  Dia juga tidak mengatakan bahawa jika mengebom Iran, “Israel” mungkin dapat bertahan hidup.  Dia juga tidak menawarkan jalan keluar.  Dia hanya menyatakan fakta : pada tahun 2022 “Israel” akan tidak ada lagi.

Komuniti bijak pandai AS bersetuju dengan pernyataan Kissinger, meskipun mungkin tarikh tepat runtuhnya “Israel” tidak mereka ketahui.
16 badan pemikir AS dengan anggaran gabungan lebih dari 70 juta USD telah mengeluarkan analisis 82 muka surat berjudul “Preparing for a Post-Israel Middle East”.

Laporan itu mengamati bahawa 700,000 pendatang haram “Israel” telah mencuri penempatan pada tahun 1967, (tanah di mana seluruh dunia bersetuju adalah milik Palestin)tidak akan tenteram dan  damai. Kerana dunia tidak akan menerima kehadiran mereka terus-menerus di tanah yang dicuri “Israel” seperti Afrika Selatan pada akhir 1980-an.

Golongan pelampau Likud pemerintahan “Israel”, menurut laporan itu juga semakin memaafkan dan membiarkan kekerasan membabi-buta dan pelanggaran hukum oleh pendatang haram Yahudi.
Laporan tersebut menyatakan bahawa jenayah oleh ekstrimis Yahudi, dan infrastruktur apharteid yang berkembang termasuk dinding pemisah dan sistem yang lebih kejam dari pos pemeriksaan, tidak dapat bertahan, tidak dapat berlanjutan dan tidak “selaras” dengan “nilai-nilai” Amerika.

16 badan pemikir itu bersetuju bahawa “Israel” tidak dapat menahan raksasa pro-Palestin yang datang terdiri daripada Arab Spring, Kebangkitan Islam dan kebangkitan Iran.
Perisik AS mengatakan bahawa dalam realiti ini, kerajaan AS tidak akan lagi memiliki sumber kekuatan ketenteraan dan kewangan untuk terus menopang “Israel” terhadap keinginan-keinginannya.

Dalam rangka untuk menormalkan hubungan dengan 57 negara Islam, AS harus mengikuti kepentingan nasional dan menarik diri menyokong“Israel”.
Menariknya, baik Henry Kissinger mahupun penulis lain dalam Laporan itu tidak ada yang memberikan tanda bahawa mereka akan meratapi kematian “Israel”.

Ini luar biasa, mengingatkan bahawa Kissinger adalah seorang Yahudi yang selalu dilihat sebagai teman “Israel” dan bahawa semua orang Amerika termasuk mereka yang bekerja untuk badan perisik, telah sangat dipengaruhi oleh media pro-Israel.

sumber
Read More

Cara memotivasikan diri dalam ber 'gym'



Sering kali dalam berdiet, atau bersenam untuk 1 jangka masa yang lama samada untuk menguruskan badan atau membesarkan otot, kita sering berdepan dengan masalah kurang motivasi. Mungkin pada peringkat awal begitu bermotivasi, tetapi selepas seminggu hilang semangat.  Antara 10 cara mudah untuk kekal dalam mood motivasi.

1. Tetapkan sasaran - Sasarkan berapa kg perlu diturunkan atau mungkin berapa besar otot yang disasarkan. Atau mungkin boleh sasarkan berapa berat bebanan diangkat. Minggu pertama mungkin 10kg, sasarkan minggu ke 2 mengangkat 20kg. Atau mungkin dalam berlari, minggu ni 10 minut, minggu depan 15 minit.

2. Gambar - Cetak gambar sesiapa yang diminati, mungkin Jamie Eason atau mungkin Ronnie Coleman. Letak gambar anda disebelah nya dan tampal di suatu tempat yang biasa kita lihat. Mungkin boleh letak di satu tempat apabila bangun dari tidur sahaja dah boleh dilihat.  'Aku mahu menjadi seperti itu!'

3. Jadual - Tuliskan jadual harian, buat 1diari atau workout journal

4. Perubahan - Lihat perubahan orang lain samada melalui  pembacaan atau orang sebenar. Banyakkan membaca dan  melihat gambar mereka yang telah berjaya sebagai sumber semangat dan inspirasi.

5. Baju - Beli baju saiz yang diidamkan. Mungkin selama ini pakai baju saiz L dan berhajat untuk pakai saiz S. Gantung baju saiz S itu ditempat yang selalu dilihat. 'Bila la aku boleh pakai baju itu?'

6. Timbang - Jangan selalu timbang berat badan. Percayalah, ramai yang kecewa bila hari-hari timbang berat badan.:p. Mungkin boleh timbang setiap 2 minggu.

7. Partner - Dapatkan seorang partner dalam buat latihan. Boleh saling berlawan untuk mendapatkan result.

8. Senaman - Jangan buat senaman yang sama sahaja setiap hari. Kita akan cepat merasa bosan. Jika boleh dapatkan seorang jurulatih yang sentiasa beri kelainan dalam latihan.

9. Pergaulan - Bercampurlah dengan mereka yang rajin bersenam dan memiliki tubuh yang menarik. Ia akan buat kita bertambah semangat. 'Bila la aku nak jadi macam dia?'. Dapatkan tip dari mereka jika perlu.

10. Positif - Berfikiran positif dalam segala apa yang dilakukan. Jika dalam fikiran kita dah fikir 'tak boleh', memang tak boleh la kita. 'I can do it!'

sumber
Read More

Sekurang - kurangnya 24 Minit berkardiovaskular barulah lemak mula membakar - Dato' Zaki Khan




Apa itu latihan cardiovascular? latihan cardiovascular atau latihan aerobik, adalah jenis latihan untuk meningkatkan muscular endurance atau stamina dengan meningkatkan keupayaan jantung untuk menyalurkan oksigen kepada otot-otot yang memerlukan. Senaman cardiovascular membantu mengawal berat badan dengan pembakaran kalori dan lemak jika dilakukan dengan cara yang betul. Untuk membakar lemak, sekurang-kurang badan kita memerlukan latihan cardiovascular selama 24 minit.

Untuk membakar lemak, kita perlu menyasarkan kadar denyutan jantung mencecah 60%-70% daripada denyutan jantung maximum. Sering kali kita lihat, mereka yang menyasarkan untuk membakar lemak tapi berlari bagai nak mati di taman2, termengah2, tercungap2. Adakah lemak terbakar dengan latihan begitu? :p. Antara cara mudah untuk mengetahui adakah kita di dalam denyutan jantung sasaran adalah dengan kaedah RPE, talk test. Sekiranya ketika berjoging, dia masih boleh bercakap lancar dan nafas tak tercungap2, dia masih di dalam zon bakar lemak, tapi bukan terlalu perlahan sehinggakan terlalu lancar dan tak rasa apa2.

Bagaimana hendak mengira kadar denyutan jantung? pertama, ketika bangun tidur, dapatkan kadar nadi, ambil untuk 1 minit. Ini dipanggil kadar nadi rehat atau kadar denyutan jantung rehat.

Contoh kiraan:

Untuk lelaki
(220 - umur - kadar nadi rehat) x sasaran (60%) + kadar nadi rehat = kadar denyutan jantung latihan

Untuk perempuan
(226 - umur - kadar nadi rehat) x sasaran (60%) + kadar nadi rehat = kadar denyutan jantung latihan 
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Loading...

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.