Fakta Sejarah Salah Tentang Tok Janggut | Gambar Yang Dibunuh Tentera Inggeris Bukan Tok Janggut Tapi Askar Sikh..

Fakta Sejarah Salah Tentang Tok Janggut |  Gambar Yang Dibunuh Tentera Inggeris Bukan Tok Janggut Tapi Askar Sikh | Ini BUKANnya jasad Tok Janggut, Haji Mat Hassan Bin Munas, tetapi jasad askar sikh yang terkorban semasa Perang Pasir Puteh, Tok Janggut telah diselamatkan Mat kelubi dan dilarikan ke Gua Musang dalam keadaan cedera.

Tok Janggut terus hidup dengan menggunakan nama Haji Ahmad dan menetap di Panji Kota Bharu Kelantan berkahwin dan mempunyai zuriat , hidup sehingga tahun 1969.

Perlu kita ketahui bahawa tujuan jasad Tok Janggut  ini dipamerkan pada masyarakat kota bharu adalag untuk menakutkan orang melayu ketika itu, penting kita tahu kenapa diarakkan sekitar kota bharu sahaja, Kerana orang kota bharu tidak pernah melihat wajah Tok Janggut, hanya mendengar cerita berkaitan perjuangannya sahaja(british gelar pemberontakan).

Sejarah berkaitan gambar ini perlu diterang jelaskan, bagi mengelakkan aib pada Haji Mat Hassan Bin Munas
Tok Janggut, dan keturunannya.

P/S: Gambar nie aku petik kt Fb, kebenarannya aku pun x pasti..Wallahualam..( Sumber )

Artikel Menarik Lainnya2 comments:

Anonymous said...

Kalau benar seperti didakwa, kiranya Tok Janggut penakutlah, sebab berhenti berjuang setelah tercedera. Itu dikira lari dari medan perang.

Anonymous said...

Dah tu sumber mana satu yg paling benar? Sumber barat? Sumber internet yg kekurangan kajian seperti byk artikel di internet?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.