Seorang Lelaki Perancis Telah Memenggal Kepala Editor Kartun Hina Nabi?

Polis Perancis menangkap seorang lelaki yang mengaku sudah membunuh seorang editor surat khabar Charlie Hebdo yang menghina Nabi Muhammad SAW. Lelaki itu ditahan setelah ia memberitahu telah membunuh editor tersebut di salah satu laman web jihad.
 
Keterangan tersebut di berikan salah satu sumber Mahkamah Perancis. Dalam laman jihad tersebut, lelaki itu mengaku sudah membunuh dan memenggal kepala editor yang bertanggung jawab atas terbitnya kartun Rasulullah SAW tanpa pakaian.
 
 "Editor tersebut tidak boleh dibiarkan hidup dalam damai," kata si lelaki yang tidak disebutkan namanya, seperti dinukil Alarabiya.net.
 
Polis menahan lelaki tersebut di sebelah barat Bandar La Rochelle. Polis saat ini sedang membuka siasatan awal atas tuduhan pembunuhan tersebut.
 
Para pemimpin Islam di Perancis, Jumaat (21/9) lepas menggesa agar tidak melakukan kekerasan terhadap  protes yang dilakukan kerana penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW. 
 
 
Menteri Dalam Negeri Perancis, Manuel Valls menegaskan, akan memberikan hukuman kepada para penunjuk perasaan yang mengadakan demo menentang terbitnya kartun Nabi. Manuel Valls beralasan, demonstrasi akan mengganggu ketenteraman awam.
 
Terbitnya kartun Nabi Muhammad SAW menambah kemarahan umat Islam dunia, berikutan pengedaran filem 'Innocence of Muslims' yang menghina Rasulullah SAW. Demonstrasi umat Islam Perancis di Pejabat Kedutaan Amerika Syarikat di Paris.
 
Meski Pemerintah Perancis melarang demonstrasi, umat Islam Perancis merancang untuk melakukan protes besar-besaran
 
 
Sumber Alarabiya.net
 
 
P/S: Kalau editor nie kakisembang jumpe mmg kena Smack Down laa..
 

Artikel Menarik Lainnya



3 comments:

Hafeezan said...

Semoga Tuhan akan sentiasa memelihara kesejahteraan seluruh umat islam di dunia pada era akhir zaman ini.

mama_yayang said...

wajib diperangi depa ni..sudi2 visit blog saye at http://www.mamayayang.com..klo sudi, follow lah =)

Anonymous said...

Maaf kiranya mencelah... Agama lain hina agama kiter, cpt bertindak ganas kononnya jihad... Tp ada je org2 agama kita hina agama org, diaorg x bertindak agresif pun... Junjungan kiter ajar kita wat mcm tu ker..?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.