Perang Di Palestin | Hamas Minta Rakyat Gaza Boikot Kelab Barcelona

Perang Di Palestin | Hamas Minta Rakyat Gaza Boikot Kelab Barcelona | Parti Islam Palestin, Hamas, yang mempunyai kerajaan Gaza, mengeluarkan satu kenyataan  warga Gaza memboikot Barcelona.
 
Hamas Minta Rakyat Gaza Boikot Kelab Barcelona
 
Dikutip dari AS.com, Jumaat (28/9), langkah itu diambil setelah Barcelona dilaporkan mengundang bekas tentera Israel, Gilad Shalit untuk menonton "El Clasico" di Nou Camp pada Ahad (7/10) waktu setempat.

Shalit  sempat diculik oleh pasukan bersenjata Hamas pada Jun 2006. Ia ditahan 
selama lima tahun sebelum dibebaskan sebagai opsyen pertukaran tahanan yang melibatkan pejuang Palestin pada Oktober 2011. Kerana itu, polisi pengurusan Barcelona yang secara khusus menghormati Shalit membangkitkan kemarahan Pejuang di Gaza.
 
Para penyokong kelab gergasi Catalan itu memprotes melalui media sosial dan mengemukakan petisyen kepada kelab untuk melarang Shalit memasuki stadium. Bahkan The Prisoners Club of Gaza, kelab bola sepak yang bersekutu dengan Hamas membuat kenyataan  keras berkaitan hal itu.
 

"Jemput Shalit merupakan usaha baru untuk menutupi kejahatan Zionisme dalam nama sukan. Bagaimana boleh sebuah kelab penting, yang pada masa lalu telah membela multikulturalisme dan humanisme, mengundang pembunuh dan jenayah seperti Shalit dan menunjukkan kepadanya kehormatan dan rasa hormat?" Demikian bunyi pernyataan itu .
 

Barcelona yang secara luas disokong di Palestin dan di Israel bertindak balas dengan peristiwa ini.

Pihak kelab menegaskan bahawa Shalit memang akan menghadiri pertandingan paling berprestij itu. Tetapi Naib Presiden Barcelona, Carles Vilarrubi membantah bahawa kopral Angkatan Bersenjata Israel (IDF) itu dijemput secara rasmi. Yang berlaku, kata Vilarrubi, Shalit diundang menonton perlawanan sebagai wartawan untuk surat khabar Israel, Yedioth Aharonot.
 

Menurut akhbar itu, Shalit telah diundang atas permintaan bekas menteri Israel Yitzhak Herzog, yang mempunyai hubungan rapat dengan mantan presiden Barcelona Joan Laporta.


Sumber: republika.co.id


P/S: Aku Minat dengan Barca sebab ada Messi, Dah Pro Israel laa plak..Aduyai..Beralih ke Real Madrid laa plop..Bye2 barca
 
 
 

Artikel Menarik Lainnya0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.