Malaysia Negara Orang Gemuk - Berjaga-jaga

Assalamualaikum..Awal pagi nie Kakisembang nak bincang sikit pasal akhbar kosmo yang menggelarkan Malaysia negara orang gemuk. Aku x de niat pun nak menghina orang gemuk nie sebab aku pun gemuk..haha

Menteri kesihatan dedahkan seramai 16.8 juta mengalami masalahan kegemukan dan obesiti, ini angka yang membimbangkan lah..aku pun takut, bukan apa kalau dah gemuk nie macam-macamlah masalah lain yang timbul, penyakit pun cepat lah hinggap..Penyakit berangkai tu yang bahaya tu kencing manis, darah tinggi dan jantung.

Apa jalan penyelesaiannya?

Nah aku bagi jawapan aku yang aku kurang pasti adakah betul atau pun tidak haha : Kurangkan makan, ikut sunnah nabi makan semasa lapar dan berhenti sebelum kenyang. Kalau ada masa petang-petang pergi lah jogging biar berpeluh sikit, kalau musim hujan nie elok lah pergi ke gym..Pasti kan semasa ke gym ada teman sekali jika tidak anda akan mengalami kemalasan yang amat...pergh dah macam pakar kesihatan dah aku..

Pepun hidup sihat akan melahirkan masyarakat yang sihat dan otak yang cerdas..buruk boh muda-muda perut buncit macam aku nie...esk start buat perubahan k...wassalam..

Artikel Menarik Lainnya



3 comments:

afifudinsohaini said...

mana taknya bukak-2 mata dah jumpa nasi lemak roti canai,xtahan..\

http://jeritpekik.blogspot.com/

GeloraHatiMuda said...

mohon bantuan link blog di sini jika tak keberatan http://wasukalu.blogspot.com/

Azlina bt. Azis said...

nak diettttttt
http://azlinaazis.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.