BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK ( 22.06.2102 ) | Cara Rakyat Tegur K'jaan -Presiden PAS

BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK (  22.06.2102 ) | Cara Rakyat Tegur K'jaan -Presiden PAS | MARANG: PAS menyifatkan mana-mana kerajaan yang ‘sihat’ akan bersikap terbuka menerima teguran dan kritikan dari rakyat. Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK merupakan salah satu dari cara rakyat menegur dan mengkritik kerajaan. 

BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK

Sebagai contoh, katanya di negara barat seperti England dan Amerika himpunan aman dibenarkan dengan syarat tidak melakukan huru-hara serta keganasan. Namun, kata Ustaz Abdul Hadi, himpunan aman yang dianjurkan di negara ini sering kali dicemari dengan provokasi serta ‘ketakutan’ di pihak kerajaan.

“Apa kita (kerajaan) takut dengan demontrasi BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK. Sepatutnya, kerajaan yang ‘sihat’ dia terbuka untuk orang tegur dia, orang kritik dia.
“Rakyat yang tidak puas hati, dia (kerajaan) tahu apa yang rakyat tidak puas hati itu dan dia buat perubahan. Dia (kerajaan) bukan Tuhan tahu segala-galanya dan jika dia (kerajaan) bukan Tuhan, melalui demontrasi apa yang dia tidak tahu akan jadi tahu dan boleh buat perubahan.

“PAS menghormati demokrasi. Di England umpamanya, di Amerika dan di negara barat ada tempat (perkara) yang kita (Islam) boleh ikut dan ada tempat yang kita tidak boleh ikut dia (barat).
“Di sana, dibenar demontrasi cuma jangan pecah pasu bunga, taman-taman, pecah kedai itu tidak boleh. Polis kawal dan orang buat demontrasi, dilepas dia (rakyat) punya perasaan dia…habis.
“Ini belum apa-apa lagi sudah dihentam dengan gas dan provokasi. Saya tahu ada provokasi dan saja hendak buat huru-hara,” tegas beliau pada satu sidang media di kediamannya di Rusila Marang, hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan penganjur Pakatan Rakyat dan NGO Black 505 yang akan mengadakan Perhimpunan Aman BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK, ibu negara esok. Menurutnya, tidak ada sebab kerajaan enggan membenarkan perhimpunan aman tersebut yang bertujuan mendesak kerajaan menjalankan pilihan raya dengan bersih, adil dan telus.

“Saya difaham perundingan sudah dibuat dari masa ke semasa dan perhimpunan BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK  adalah perhimpunan aman. Tak ada sebab mengapa perhimpunan aman itu tidak dibenarkan.
“Saya dimaklumkan ada ‘permainan’ juga kerajaan pun, umpamanya minta (mohon) situ tak boleh, minta sini tak boleh…(akhirnya) minta Padang Merbok. Tarikh asal 15 Jun terpaksa ditunda kepada 22 Jun.

“Tiba-tiba, kerajaan pun ada cadangan hendak guna tempat yang sama dengan pihak penganjuran BLACKOUT 505 DI PADANG MERBOK ini..tak bolehlah (kerajaan) buat macam itu,” ujarnya kepada pihak media.

Hadir sama pada sidang media tersebut bekas Ketua Hakim Negera, Tun Dr Salleh Abas dan sebelum itu, Ustaz Abdul Hadi turut menerima kunjungan oleh bekas Pesuruhjaya PAS Pahang, Tuan Guru Haji Mohd Baqi Othman. (Hrkh)

Artikel Menarik Lainnya0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.