Akibat Mahu Tunjuk Bijak Cuba Jadi Hero Isu Alvin Dan Vivian Dan Sazzy Falak ‘Dibelasah’ Peminat | Lain Kali Fikir Dahulu Sebelum Buat Sesuatu

Akibat Mahu Tunjuk Bijak Cuba Jadi Hero Isu Alvin Dan Vivian Dan  Sazzy Falak ‘Dibelasah’ Peminat | Lain Kali Fikir Dahulu Sebelum Buat Sesuatu |  - Cubaan Sazzy Falak untuk menjadi hero dan macam nampak bijak serta moden dalam isu pasangan porno Alvin dan Vivian di Facebook mengundang padah apabila dia di ‘disekolahkan’ para pengguna FB yang lain.
Sazzy telah berkongsi sebuah rencana yang ditulis seorang blogger di wall miliknya.
Ramai yang menegur sikap Sazzy yang gagal memahami konteks perilaku berkenaan yang terjadi di negara yang mempunyai pelbagai kaum dan masyarakat.

Print-screen-facebook-peminat-menghentam-sazzy-falak.jpg

Contoh yang diberikan penulis blog yang sama tidak berapa bijak itu tidak boleh dijadikan sandaran di Malaysia.
Mungkin Sazzy mahu semua orang tidak memberikan reaksi yang keterlaluan terhadap bahan jenaka, namun dia gagal faham bahawa jenaka yang bodoh  jika dibiarkan akan menjadi-jadi di hari yang mendatang.

Print-screen-facebook-peminat-menghentam-sazzy-falak.jpg

Kita kena mencegah…atau merawat kanser di peringkat awal…bukannya di peringkat akhir.
Hari ini kalau kita biarkan Alvin dan Vivian, esok lusa yang lagi teruk pada itu akan muncul… yang Islam akan balas, yang bukan Islam pun membalas… apa akan jadi akhirnya?
Sensitiviti agama dan budaya sangat tinggi dalam masyarakat Malaysia… ada faham ke Sazzy? Atau tinggi sangat kenyataan mudah itu?
Jadi kepada Sazzy, fahamilah isu dalam konteks yang menyeluruh sebelum cuba nak tunjuk bijak. - MyNewsHub

Artikel Menarik Lainnya



6 comments:

Carlos Santiago said...

bodoh. benda tu mhina, bkn bgurau.

paripariputih said...

isu lain boleh la dia nak back up but not ISLAM... jgn sekali kali memperlekehkan agama suci ni... aku x faham dgn pemikiran artis malaysia yg mengaku islam tapi hakikatnya mcm tak pun... pls la... tak kan nak cari publisiti murahan kot....

Andre Irwan said...

Adakah kita masih duduk kat Zaman sebelum 90an atau lebih lama? Kan Islam pun berubah mengikut zaman dan hukumnya disesuaikan dengan peredaran zaman tanpa menjejaskan kehendak asalnya.
Begitu juga BAK KUT TEH. Kalau sebelum 90an, BAK KUT TEH ni memang HARAM sebab dihidang dengan menggunakan daging BABI. Tapi selepas 90an, BAK KUT TEH telah diubah dengan menggunakan daging lembu dan ayam. Jadi adakah dia masih HARAM?
Yang kita dok tuduh orang tanpa mengetahui bahawa daging yang ditunjukkan oleh Alvin & Vivian tu ialah BABI atau tidak, kita dah terus melenting. Adakah kita ni manusia yang bijak? Aku pun macam Sazzy, tak akan cepat melenting tanpa usul periksanya dengan harapan aku tak dilihat sebagai insan yang tolol.
Bagi Carlos Santiago, nama pun dah bukan Islam, tak perlu rasa terhina dan begitu juga paripariputih. Yang faham Islam betul saja yang akan siasat berita terutama dibawa oleh puak munafikun dan fasikun. Kan berita pada hari ini penuh dengan fitnah belaka dan kadang-kadang dicipta oleh puak munafikun dan fasikun agar kita sesat bersama-sama dengan depa tu. Entahlah. Kalaulah hangpa nak caci aku sekalipun, teruskan. Saya berdoa agar kau semua akan mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah swt.
Selamat Berpuasa.

Anonymous said...

Andre Irwan, Bak Kut Teh
Literally meaning "Pork Bone Tea". Kalo saudara kata daging tu boleh ditukar dengan daging ayam or lembu, namanya juga harus ditukar. Untuk pengetahuan saudara, sebagai contoh jika daging tersebut adalah daging ayam, mereka harus menulis berbuka bersama Chic Kut Teh “Chicken Kut Teh" bukan BAK KUT TEH!!!

So saudara mungkin boleh mentafsir, apa maksud sebenar pasangan ini sama ada ianya ucapan ikhlas ataupun penghinaan pada umat islam yang sedang berpuasa.

Dalam ISLAM sendiri, Allah melarang keras kita menghina agama lain..

Semoga saudara lebih sensitif dengan ISLAM... dan beroleh petunjuk dari ALLAH swt.

kesian saudara, lahir sebagai ISLAM (betulkah?) tapi fikiran cukup liberal...

Anonymous said...

Tu la andre si bodoh ni..kalau ayam, org pggl Chi kut teh..jgn nak bodoh sangat la..

Anonymous said...

Si bodoh andre...kalau ayam, chi kut teh...jangan nak jahil bodoh sangat la...kesian..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.