Bonus Raya Penjawat Awam [2013] | Adakah ada Saguhati RM500 & RM250 Untuk Kakitangan Awam?

Bonus Raya Penjawat Awam [2013] | Adakah Ada Saguhati RM500 & RM250 Untuk Kakitangan Awam? | Nampaknya pihak Cuepacs macam biasa, akan terus menerus berusaha dan membela nasib lebih kurang 1.4 juta kakitangan awam mendapat pembelaan yang selayaknya.Dan begitu juga halnya dengan bonus untuk kakitangan awam bagi raya 2013 sebanyak setengah bulan gaji akan ditunaikan oleh pihak kerajaan Malaysia.

Bonus Raya Penjawat Awam [2013]

Hari ini, sudah masuk hari yang ke-15 umat islam menunaikan ibadat puasa, dan sudah semestinya perancangan untuk menyambut kedatangan syawal yang mulia menyebabkan ramai kakitangan awam menantikan berita baik Bonus Raya Penjawat Awam [2013]  dari kerajaan agar memberikan bonus yang menjadi topik terhangat sehari dua ini.

Sekurang-kurangnya dengan bantuan bonus raya ini dapatlah meringankan beban terutamanya kepada penjawat awam yang bergaji rendah serta mempunyai tanggungjawab atau anak yang ramai.

Berdasarkan maklumat yang perolehi langsung daripada MOF, kewangan negara tidak berada dalam keadaan sihat ketika ini. Oleh itu, untuk pemberian bonus raya 2013 sehingga setengah bulan kali ini agak tipis sedikit. Tetapi harapan tetap ada, ini kerana berbalik kepada tujuan Pakej Rangsangan Ekonomi & juga bonus penjawat awam. Untuk terus menggalakkan perbelanjaan & aliran tunai yang aktif di dalam negara dan sekaligus memastikan duit tidak tepu di dalam bank sahaja.


Setakat hari ini, nah….inilah dia maklumat & angka bonus Raya 2013 yang Berita Semasa telah berjaya perolehi, di mana Perdana Menteri telah pun selesai mengadakan mesyuarat di MOF.

Sekurang-kurangnya jumlah pembayaran bonus raya [2013] :
Kakitangan Awam : RM500
Pesara Kerajaan : RM250
Pengumuman Bonus Raya 2013

Tarikh : 24 Julai @ 31 Julai 2013
Hari : Rabu
Diumumkan : Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak)


Bonus Raya Penjawat Awam [2013]

Bonus Raya Penjawat Awam [2013] Walaubagaimanapun terpulang kepada budi bicara dan pertimbangan Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan Malaysia sewaktu pengumuman kelak.
Kami juga dimaklumkan akan ada pengumuman rasmi samada 24 Julai atau 31 Julai 2013 ini, melibatkan tuntutan Bonus Raya Penjawat Awam [2013] kali ini oleh kakitangan awam. Nantikan pengumuman daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.
Dan yang pastinya bonus hari raya 2013 kali ini, tidak akan dimasukkan sekali dengan slip gaji seperti yang diharapkan. Ini kerana gaji penjawat awam telah pun siap diproses. Memang tidak sempat.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya berkenaan bonus raya bagi tahun 2013 ini.
Sebenarnya Dato Najib telah mengumumkan pemberian bonus raya bagi tahun ini pada bulan April lagi. Bonus adalah sebanyak setengah bulan gaji atau minimum RM 500 bagi setiap kakitangan kerajaan. Berikut adalah petikan dari Berita Harian
Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.
Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju memberi Bayaran Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada semua pesara kerajaan. Bayaran itu akan dibuat pada 9 Ogos ini, katanya dalam kenyataan.
Pemberian bonus dan bayaran khas berkenaan akan memanfaatkan seramai 1.27 juta penjawat awam persekutuan dan 657,000 pesara kerajaan.
Namun begitu, lebih baik kita menunggu pengumuman dari Dato Najib dalam masa terdekat ini. Lagipun, 9 Ogos adalah tarikh untuk raya kedua. Tak mungkin kakitangan awam  nak terima  Bonus Raya Penjawat Awam [2013] pada raya kedua..
Selain itu, Presiden CUEPECS pula membuat gesaan kepada kerajaan agar pemberian Bonus Raya Penjawat Awam [2013] sebanyak 2.5 bulan dapat dilaksanakan pada tahun ini.

Presiden CUEPECS

Untuk menyemak secara mudah Semakan Secara Online  SEMAKAN SECARA ONLINE e-Penyata Gaji 2013 (Slip Kakitangan Kerajaan) | Semakan Online Slip Gaji Terkini ( Sila Klik )sumber: queachmad.com

Artikel Menarik Lainnya1 comments:

Anonymous said...

http://www.melvister.com/2013/07/berita-palsu-bonus-hari-raya-2013-setengah-bulan-gaji.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.