VIDEO Penangkap Peragut Yang Berlagak Hero Apabila Dirakam Rakannya !!

VIDEO Penangkap Peragut Yang Berlagak Hero Apabila Dirakam Rakannya !! |  Kita memang memuji dan memberi penghargaan kepada orang ramai yang membantu anggota polis membanteras jenayah jalanan paling utama, jenayah ragut.

VIDEO Penangkap Peragut Yang Berlagak Hero Apabila Ditangkap Rakannya !!

Agak sukar untuk anggota polis memantau keseluruhan kawasan memandangan kejadian ragut biasanya terjadi di kawasan terpencil dan kesanggupan orang ramai membahayakan diri mengejar dan memberkas penyamun dan peragut.

Tetapi!!

Lelaki dalam video yang dimuatnaik oleh Malaysia Crime Awareness Campaign di laman Facebooknya ini tidak wajar dicontohi.

Menurut keterangan dalam video berkenaan, seorang peragut telah berjaya diberkas Taman Desa Jaya, Kepong pada 26 Ogos lalu berhampiran Maybank.

Bagaimanapun, waktu kejadian tidak dimaklumkan.

Cuba perhatikan seorang lelaki yang memegang helmet dan tersenyum macam “kera kena belacan” di depan kamera yang dipegang rakan-rakannya.

Kejikan perbuatan dia, cuba memastikan visual dia menendang dan membelasah peragut tu dapat dirakam dan direkodkan untuk menunjukkan dia konon-konon herolah.

Kita tidak berniat nak bagitahu mana yang betul, mana yang salah kerana kita rasa semua orang dah tahu prosedur bila menahan seseorang suspek yang melakukan jenayah.

Cukuplah sekadar menahan dan menyerahkannya pada pihak berkuasa. Kalau pun terpaksa menggunakan kekerasan, cukup sekadar hendak mempertahankan diri atau bagi mengelakkan suspek melarikan diri.

Bukan apa, takut daripada orang nak puji, bertukar jadi menyampah pulak. Kalau suspek dalam video ni mati pulak, siapa nak bertanggungjawab? – MyNewsHub

Artikel Menarik Lainnya



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.