[Gambar ] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan

[Gambar] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan | Misteri bau busuk dalam tandas asrama di sebuah sekolah di Kok Lanas pagi semalam, terbongkar apabila penyelia asrama terbabit, menemui mayat seorang pelajar dalam keadaan tergantung dengan kain pelekat dalam tandas yang terkunci.

[Gambar ] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan

Penyelia terbabit, Zul Atfi Mohamad, 37, berkata, sebagai rutin setiap pagi dia melakukan pemeriksaan bersama pengetua sekolah bagi meninjau setiap keadaan kawasan sekitar sebelum pelajar memulakan kelas al-Quran pada setiap pagi selepas bermulanya cuti sekolah awal Disember lalu.

[Gambar ] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan


Menurutnya, hanya apabila sampai di kawasan bilik air di tingkat bawah, dia tercium bau yang amat busuk dan mendapati pintu salah sebuah tandas dalam bilik air asrama terkunci dari dalam.
“Curiga dengan keadaan itu, saya mengambil kerusi yang berada di luar dan cuba memanjatnya bagi meninjau keadaan dari dalam tandas yang terkunci itu.

[Gambar ] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan


“Ketika saya memanjat dinding bilik air berdekatan dengan siling tandas, saya mendapati mayat seorang lelaki separuh bogel dengan hanya memakai baju dan jaket manakala lehernya diikat dengan kain pelekat tergantung dalam tandas dan terdapat kesan darah dan najis di lantai bilik air itu,” katanya.
Kata Zul Atfi lagi, sebelum ini sepanjang lima hari bertugas di situ, dia turut melakukan pemeriksaan di seluruh kawasan termasuk di bilik air ini hampir setiap hari bermula Selasa lalu, namun tidak pula tercium bau busuk.

[Gambar ] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan


“Apa pun pihak sekolah menyerahkan kes ini kepada polis untuk tindakan lanjut bagi mengenal pasti identiti mangsa,” katanya.
Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Azham Othman berkata, sehingga ini pihaknya sudah mengenal pasti mayat mangsa dan hasil semakan yang dibuat melalui pengetua sekolah itu, mendapati salah seorang pelajar lelaki yang berusia 16 tahun tidak pulang ke rumah.

[Gambar ] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan


“Pihak sekolah telah menghubungi keluarga mangsa dan difahamkan pelajar itu tidak pulang ke kampungnya di Pasir Mas, selepas cuti bermula pada 7 Disember lalu,” katanya.
Berdasarkan pengecaman yang dilakukan oleh kedua-dua ibu bapa mangsa, mereka sudah mengenal pasti dan mengecam pakaian serta cermin mata yang dijumpai di tempat kejadian.

[Gambar ] Pelajar Maahad Tahfiz Mati Tergantung Di Dalam Tandas Kejadian Berlaku Di Kelantan


“Dari hasil siasatan terhadap mayatnya, pelajar itu sudah tiga hari berada dalam keadaan demikian. Melalui pengamatan yang dijalankan, kejadian terbabit tiada kaitan dengan unsur jenayah dan kes diklafikasikan sebagai kematian mengejut,” katanya- Sinar harian
Read More

Solat Jenazah As-Syahid Pemimpin Jamaat E-Islami Yang Dihadiri Ribuan Pengikutnya, Beliau Di Hukum Gantung Oleh Mahkamah Bangladesh [gambar]

 Solat Jenazah As-Syahid Pemimpin Jamaat E-Islami Yang Dihadiri Ribuan Pengikutnya, Beliau Di Hukum Gantung Oleh Mahkamah Bangladesh


Solat Jenazah As-Syahid Pemimpin Jamaat E-Islami Yang Dihadiri Ribuan Pengikutnya, Beliau Di Hukum Gantung Oleh Mahkamah Sekular Bangladesh | Suasana Solat Jenazah as-Syahid Syeikh Abdul Quader Molla,Penolong Setiausaha Agung Jamaat-e-Islami Bangladesh..

Berikut kenyataan Tuan Guru Abdul Hadi Awang Presiden PAS:

Pada hari ini sejarah mencatatkan syahidnya saudaraku Abdul Quader Molla (14 Ogos 1948 - 12 Disember 2013) yang juga merupakan Penolong Setiausaha Agung Jamaat-e-Islami Bangladesh di tali gantung yang tidak mengenal erti kebenaran.

 Solat Jenazah As-Syahid Pemimpin Jamaat E-Islami Yang Dihadiri Ribuan Pengikutnya, Beliau Di Hukum Gantung Oleh Mahkamah Bangladesh

Perbicaraan as-Syahid adalah satu momokan terhadap sistem keadilan, apabila disabitkan kesalahan dengan fakta yang meragukan dan penuh dengan sentimen politik dalaman Bangladesh.

Ianya bukan sahaja mendapat bantahan dalam negara Bangladesh sendiri tetapi juga turut dikecam oleh komuniti Islam di peringkat antarabangsa.


 Solat Jenazah As-Syahid Pemimpin Jamaat E-Islami Yang Dihadiri Ribuan Pengikutnya, Beliau Di Hukum Gantung Oleh Mahkamah Bangladesh


Jelas sekali tindakan menukar hukuman asal terhadap as-Syahid dari penjara seumur hidup adalah di atas desakan politik dalaman menerusi demonstrasi jadian seperti protes Shahbag pada Februari 2013 lalu yang menjadi tulang belakang agenda jahat kumpulan sekular yang bencikan Islam.
Kepada pendukung Jamaat-e-Islami Bangladesh dan ahli keluarga as-Syahid, serta bakal as-syahid yang lainnya yakinlah bahawa kehidupan akhirat adalah kekal abadi dan syurga adalah janji dari Allah.
Teruskan perjuangan menentang kezaliman, mengikut al Quran dan as-Sunnah serta sirah para Nabi A.S., di mana fajar kemenangan Islam akan menyingsing jua dengan izin Allah. Allahu akbar!


حسبنا الله ونعم الوكيل


اللهم اقبله فى الشهداء واجعل دمه لعنه على قاتليه
Sumber: Addin

P/S: Inilah yang dihadapi oleh Pejuang Islam di seluruh Dunia, tiada kemulian menuju kematian selain Syahid yang diharapkan, menyelusuri pejuang-pejuang terdahulu, Syed Qutb, Sheikh Hassan Al-Bana mereka telah Syahid ketali gantung dan di tembak...Semoga Allah menempatkan Sheikh Abdul Quader Molla di sisi orang yang dimuliakan mati Syahid..Ameen
Read More

Jururawat Bersuami Dua Di Sabah | Didenda Bayar 3 Ekor Lembu

Jururawat Bersuami Dua Di Sabah | Didenda Bayar 3 Ekor Lembu | - KOTA KINABALU : Seorang jururawat berusia 29 tahun telah dikenakan hukuman denda mengikut adat kaum Penampang di atas kesalahan mendirikan rumah tangga kedua walaupun masih lagi sah bergelar isteri orang pada ketika itu.
 
Jururawat Bersuami Dua Di Sabah | Didenda Bayar 3 Ekor Lembu
 
Suami keduanya yang tidak didedahkan usia dan identitinya itu juga didakwa atas kesalahan berkahwin dengan isteri orang dan kes mereka telah disebut di Mahkamah Adat Penampang.

Menurut sumber The Star, kedua-dua mereka telah diarahkan membayar denda sebanyak RM10,500 di atas pelbagai kesalahan di bawah adat kaum Penampang yang diketuai oleh panel hakim, Ketua Anak Negeri Penampang, Marcus Jonioh.

Yang menariknya, segala denda yang dikenakan ke atas pasangan itu ialah mereka harus membayarnya dalam bentuk binatang ternakan.

Di atas kesalahannya berkahwin dua, wanita itu telah diperintah membayar RM1,500 (bersamaan dengan seekor lembu) dan RM3,000 (dua ekor lembu) kerana kesalahan melakukan hubungan seks di atas perkahwinan yang tidak sah.

Suami keduanya juga didenda membayar RM4,500 (tiga ekor lembu) atas kesalahan mengahwini isteri orang selain RM1,500 untuk bayaran kos kes tersebut.

Jonioh turut memerintahkan pasangan itu supaya tidak meneruskan ikatan perkahwinan itu atau mereka boleh dikenakan denda tambahan sekiranya enggan mengikuti perintah mahkamah.

Pihak mahkamah memberikan tempoh sebulan untuk mereka melangsaikan denda RM10,500 atau mereka berdepan dengan hukuman penjara.

Kes itu dibawa ke mahkamah selepas suami pertama wanita itu membuat aduan mengenai isterinya yang telah berkahwin lain pada Julai lalu.

Untuk rekod, wanita itu dan suami pertamanya bernikah pada 2010 dan hasil perkahwinan itu mereka tidak dikurniakan cahaya mata manakala menerusi perkahwinan kedua, wanita itu telah dikurniakan seorang anak. – MyNewsHub
Read More

INI ADALAH BUKTI KDN Untuk Sahkan Mat Sabu terlibat Syiah. Baca tengok....

INI ADALAH BUKTI KDN Untuk Sahkan Mat Sabu terlibat Syiah. Baca tengok.... | INI ADALAH BUKTI KDN Untuk Sahkan Mat Sabu terlibat Syiah. Baca tengok....

INI ADALAH BUKTI KDN Untuk Sahkan Mat Sabu terlibat Syiah. Baca tengok....

PUTRAJAYA 12 Dis. - Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mengesahkan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu merupakan pemimpin nombor dua parti itu yang cenderung dan terlibat dalam fahaman Syiah.

Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi dalam sidang akhbar khas hari ini menyenaraikan 10 maklumat yang mengesahkan penglibatan pemimpin pembangkang itu dalam fahaman Syiah.

Antaranya, Mat Sabu pernah menggesa umat Islam mencontohi kepimpinan Islam berdasarkan cara Ayatollah Khomeini melalui tulisannya bertajuk `Teladan pemerintahan Nabi Yusuf, Khomeini' dalam ruangan Fikrah akhbar Harakah keluaran 15 Julai 2008.

Pemimpin Pas itu juga menyatakan kekagumannya terhadap kepimpinan dan perjuangan Khomeini yang banyak mencorakkan pemikirannya dalam ucapannya sebagai Timbalan Presiden Pas pada 13 Jun 2011. - UTUSAN

P/S: Hari ini KDN telah mencipta sejarah baru dalam arena Politik tanah air dengan mengishtiharkan Mat Sabu terlibat dalam fahaman Syiah di Malaysia. Apa yang melucukan keterangan atau bukti sungguh melucukan.

Untuk pengetahuan KDN sebelum revolusi Syria semua orang mengagumi Khomeni termasuklah Dr Mahathir dan kita masih ingat Dr Mahathir pernah membuat forum bersama Ulama Syiah Iran dan adakah Mahathir itu juga pengikut Syiah..

Dan Malaysia masih lagi menjalinkan kerjasama dengan Iran dan menubuhkan kedutaan di Iran, dan adakah kerajaan Malaysia juga menyokong Iran dan Syiah?

Adakah dasar pandang ke timur dengan memandang pembangunan Jepun, adakah kita menganut fahaman Jepun dengan menyembah Matahari..

Adakah kita mengagumi ketabahan Nelson Mandela dikira sebagai Kafir kerana beliau merupakan seorang Kristian...

Teringat kata2 hukamak... Kebaikan Islam itu ada di mana-mana, jikalau kamu berjumpa di mana-mana kamu ambil lah kerana ia adalah kepunyaan Islam yang telah tercicir..wallahualam
Read More

Sambutan Ambang Tahun Baru 2014 Di Dataran Shah Alam [ Azhar Idrus-Shiro, Haslin Bahrim-Sepahtu berganding ]

Sambutan Ambang Tahun Baru 2014 Di Dataran Shah Alam [ Azhar Idrus-Shiro, Haslin Bahrim-Sepahtu berganding ] | SHAH ALAM 10 DIS: Ustaz Azhar Idrus – Shiro dan Ustaz Haslin Bahrim – Sepahtu merupakan antara gandingan tokoh agama dan kumpulan pelawak popular yang bakal mewarnai program ambang tahun baru 2014 Negeri Selangor. 
Sambutan Ambang Tahun Baru 2014 Di Dataran Shah Alam [ Azhar Idrus-Shiro, Haslin Bahrim-Sepahtu berganding ]
Dua gandingan terbabit akan ditampilkan dalam segmen Sembang Santai dalam Program Generasi Idaman Selangor (GEMS) Sempena Ambang Tahun Baru 2014 yang diadakan pada 31 Disember di Dataran Kemerdekaan Shah Alam nanti.

Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, berkata berbeza dari program sambutan tahun baru dikebanyakkan negeri, GEMS Sempena Ambang Tahun Baru 2014 itu turut memfokuskan Kempen Anti Zina bagi membendung gejala zina di kalangan generasi masa kini.

“Ini adalah satu program yang melibatkan jabatan dan agensi kerajaan di bawah GEMS di mana kita akan menganjurkan program alternatif dari kelaziman sambutan tahun baru yang sering diisikan dengan program yang melalaikan dan akhirnya remaja belia kita hari ini kerana keseronokkan yang melampau, mereka boleh terjebak dalam gejala sosial seperti berzina, mabuk dan sebagainya.

“Sembilan bulan selepas itu dah ada anak luar nikah, ada yang buang anak, jual anak dan sebagainya. Jadi kita lihat ini adalah satu program mendidik generasi muda iaitu boleh berseronok, bergembira tetapi dengan cara yang ada pengisian sekaligus mengelakkan mereka dari terjebak dengan dosa,” kata Dr Halimah ketika ditemui Selangor Kini di pejabat beliau di Bangunan Setiusaha Kerajaan Negeri semalam.

Sebelum itu Dr Halimah mempengerusikan Mesyuarat Penyelarasan Program GEMS Sempena Ambang Tahun Baru 2014 di Bilik Mesyuarat Kekwa Seksyen Sektoral, UPEN bagi menyelaras persediaan program sempena yang akan bermula seawal jam 5.00 petang itu.

Turut memeriahkan program itu nanti, penyanyi cilik dari Indonesia, Tegar; pengacara, David Teoh, pelawak, Sathiya dan pelakon, Diana Amir.

Program GEMS Sempena Tahun Baru 2014 dengan konsep yang menekankan pengisian bercorak pendidikan ini merupakan kali ketiga diadakan sejak 2011.

Program sebelum ini mendapat sambutan memberangsangkan sehingga mencecah hampir 100,000 hadirin dan manakala tayangan di laman sosial, you tube pula mencecah jumlah penonton melebihi satu juta pengunjung.

Sumber: Selangorku.com

P/S: Alhamdulillah,tahniah aku ucapkan kepada kerajaan Negeri Selangor di atas penganjuran Alternatif sambutan tahun baru 2014 di Dataran Shah Alam, aku pernah menyertaikan pada sambutan tahun lepas kalau tidak silap aku sambutan bersama ustaz Azhar dan pemain bola Wan Zack Haiqal dan Ulama Syria Mohamad Ali Al Sabuti masa tu kehadiran cukup mengagumkan..Program bermula selepas solat Magrib kuliyah di Masjid Shah Alam dan diakhiri tepat jam 12 twngah malam dengan berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW...terbaikkk
Read More

Akibat Tertekan 'GirlFriend' Ketagih Membeli Belah, Seorang Lelaki Sanggup Terjun Tingkat 7 Bangunan [Gambar]

Beijing: Seorang lelaki membunuh diri dengan terjun dari tingkat tujuh sebuah pusat beli-belah selepas bertengkar dengan teman wanitanya yang mendesak agar mereka terus membeli-belah.

Rakaman kamera CCTV menunjukkan Tao Hsiao, 38, menemani teman wanitanya membeli-belah di sebuah pusat beli-belah di Xuzhou, Jiangsu, timur China.
 
 
Selepas lima jam Tao yang keletihan mengajak teman wanitanya pulang.

Saksi berkata, Tao dikatakan memberitahu teman wanitanya yang barang dibeli sudah mencukupi dan mereka sudah membawa terlalu banyak beg.

Bagaimanapun, wanita terbabit mendesak agar mereka pergi ke sebuah lagi kedai kasut yang menawarkan potongan harga.
 
“Mangsa memberitahu yang wanita itu sudah mempunyai banyak kasut, lebih banyak daripada yang boleh dipakainya sepanjang hayat dan tiada guna membeli sepasang lagi.

“Wanita terbabit mula menjerit dan menuduhnya kedekut serta merosakkan semangat Krismas. Mereka r bergaduh besar,” kata saksi berkenaan.

Pergaduhan terhenti apabila Tao menghempaskan beg beli-belah mereka ke lantai dan terus terjun dari balkoni.

Dia jatuh di atas pokok Krismas sebelum jatuh ke lantai menyebabkan orang ramai yang terkejut bertempiaran lari kerana panik.

Petugas kecemasan tiba di tempat kejadian tidak lama kemudian tetapi mendapati Tao sudah tidak bernyawa.

Jurucakap pusat beli-belah berkata, mayat Tao dialihkan dengan segera.

“Mangsa jatuh di satu daripada kedai di tingkat bawah sebelum jatuh ke lantai.

“Ini adalah insiden yang tragik tetapi tempoh waktu ini mungkin detik sukar bagi sesetengah orang,” katanya, semalam.- Agensi
Read More

Kahwin Muda | Remaja Lelaki 15 Tahun Nikahi Gadis 16 Tahun

Kahwin Muda |  Remaja Lelaki 15 Tahun Nikahi Gadis 16 Tahun
Add caption
Kahwin Muda |  Remaja Lelaki 15 Tahun Nikahi Gadis 16 Tahun | “Saya akan buktikan, mampu menjadi suami terbaik buat isteri, sekali gus ayah dalam keluarga kami yang bahagia, walaupun baru berusia 15 tahun.

“Restu keluarga dan sanak saudara menjadi kekuatan kepada saya, membuktikan bahawa usia bukan ukuran dalam menentukan kemampuan dan tanggungjawab menjadi suami,” kata Muhamad Haikal Farith Mohd Shah.

Beliau selamat dinikahkan dengan pasangannya, Nur Hazwani Mohd Kamal, 16, yang masih belajar dalam Tingkatan Empat, oleh Imam Masjid Teluk Kemang, Port Dickson, Rahim Jaafar, kelmarin.

Muhamad Haikal berkata, bapanya, Mohd Shah Abdul Aziz, 43, memohon kebenaran mahkamah bagi membolehkan dia bernikah dengan pasangannya kerana usia mereka yang masih muda.

Katanya, walaupun beliau muda setahun daripada isterinya, namun semangat dan tanggungjawab semakin membara dalam dirinya terutama selepas selamat dinikahkan bagi memastikan perkahwinan mereka bahagia.
Beliau tidak melihat kegagalan perkahwinan pasangan remaja yang berakhir kurang setahun, sebagai perkara yang menakutkan.

Kahwin Muda |  Remaja Lelaki 15 Tahun Nikahi Gadis 16 Tahun

“Walaupun masih muda, saya berusaha menjadi suami terbaik dan memastikan rumah tangga didirikan kekal hingga ke akhir hayat. Memang ramai memandang sinis, tetapi kami akan berusaha membuktikan usia bukan jaminan kebahagiaan.

“Setakat ini keluarga dan adik beradik banyak memberi semangat. Usia muda bukan penghalang untuk jadi suami terbaik dan saya akan buktikan,” tegasnya ketika ditemui membawa pasangannya menziarahi rumah saudara mereka di sini, semalam.

Muhammad Haikal yang sudah tidak bersekolah sejak setahun lalu, membantu perniagaan bapanya yang juga seorang kontraktor binaan.

Mohd Shah berkata, walaupun sudah berkahwin, namun anak dan menantu akan tinggal bersama keluarganya, sementara menantunya akan terus bersekolah.

Bulan lalu, BH mendedahkan perkahwinan sepasang remaja berusia 19 dan 12 tahun, berakhir dengan perceraian seminggu sebelum ulang tahun pertama mereka.

Sumber: Berita Harian Online

P/S: Semoga perkahwinan ini kekal ssehingga akhir hayat. Isu kahwin muda sebenarnya bukan lah isu besar bagi akulah, kalau dah rasa mampu dan mengelakkan maksiat lebih baik kahwin. Kalau kita tengok budak2 zaman sekarang duk kapel bawak anak dara ke hulu hilir ada tu sampai melahirkan anak luar nikah tu lagi laa malu.

Zaman Mak Ayah kita pun kahwin awal jugak ok jer, pokok pangkalnya hendak mendirikan rumahtangga ilmu kena laa ada, Ilmu agama, kewangan semua kena ambil kira.....


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.