Mat Sabu Kecewa Pas Bersama UMNO | Krisis Di Selangor Semakin Meruncing

Mat Sabu Kecewa Pas Bersama UMNO | Krisis Di Selangor Semakin Meruncing | Politik di Selangor nie makin hari makin serabut, walaupun aku orang luar tapi sejarah kehidupan aku dengan selangor memang bernostalgia sejak dari zaman belajar sehinggalah aku kerja, boleh dikatakan separuh kehidupan aku di Selangor. Aku x nklah disebabkan politikus bergaduh rakyat marhaen lak jadi mangsa.

Mat Sabu Kecewa Pas Bersama UMNO | Krisis Di Selangor Semakin Meruncing

Pas akan bermesyuarat pada 17/8/2014 untuk menentukan nasib Khalid, Mat Sabu dan beberapa orang pimpinan Pas sudah mengeluarkan kenyataan seolah-olah tidak puas hati dengan keputusan TGHH melewatkan mesyuarat tersebut dan masing-masing mengeluarkan pandangan yang berbeza. Moga kes ini dapat diselesaikan dengan cara berhikmah. Aku sebagai orang awam sekadar menjadi pemerhati jangan Selangor hancur sebab perbalahan ini dah laa..Nanti aku jemput ISIS datang memerintah Selangor baru korang tahu.kahkah


PAS KINI SEDANG BERSAMA BN - MAT SABU

Mohamad Sabu mengatakan Selangor kini diperintah oleh Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, PAS dan Barisan Nasional (BN) sehingga parti Islam itu bermesyuarat pada 17 Ogos ini.

Timbalan presiden PAS itu mengatakan, situasi ini berlaku kerana rakan komponen Pakatan Rakyat (PR) seperti PKR dan DAP sudah menyatakan pendirian mereka untuk menolak kepimpinan Khalid sebagai menteri besar Selangor.
 
"Sekurang-kurangnya selama seminggu Selangor akan diperintah Khalid (Ahli Dewan Undangan Negeri Bebas), PAS dan BN sehinggalah PAS membuat keputusan pada 17 Ogos ini," kata Mohamad yang dikenali sebagai Mat Sabu kepada The Malaysian Insider.

"PKR dan DAP sudah membuat pendirian jelas menolak Khalid, PAS sahaja yang belum," kata Mohamad dengan nada sedih.

Hari ini Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali mengatakan partinya akan tetap menunggu sehingga 17 Ogos untuk bermesyuarat walaupun timbul desakan daripada rakan komponen PR agar mesyuarat itu dipercepatkan.

"Kena tunggu mesyuarat 17 Ogos baru kita boleh buat pendirian," kata Mustafa kepada The Malaysian Insider.
 
Ini pula kenyataan Husam Musa


PETALING JAYA: Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa menolak dakwaan dari sesetengah pihak yang mengatakan PAS akan keluar daripada Pakatan Rakyat (PR).

Menurut Husam, beliau berjuang dengan memasuki parti PAS ketika PAS sendirian dan keluar daripada Barisan Nasional (BN) pada awal tahun 1980-an.

“Saya muda masa tu, lihat seolah PAS tiada masa depan. Bertanding kalah, Kelantan yang kuat pun tinggal 2 kerusi.

“Tapi yakinlah bahawa Syed Qutb pernah menyebut, al-mustaqbal fi hadzad deen (masa depan hanyalah untuk Islam),” katanya di laman Facebook.

Tambah beliau lagi, keadaan PAS sekarang jauh berbeza dan jauh lebih baik daripada zaman mudanya.

“Tapi jika adik-adik atau anak muda yang rasa lebih baik PAS keluar PR, saya tak pasti.

“Percayalah kita perlu 30 tahun nak betulkan dan yakinkan semula orang ikut PAS. Pada saya situasi PAS sekarang lebih baik,” jelasnya.

Tegasnya lagi, jika PAS mengikut Umno, mereka umpama gerabak pada Umno, bukan lokomotifnya.

“Tetapi dalam landasan PR kita parallel kerana kita mempunyai persaingan sihat untuk masa depan politik yang lebih baik.

“Kalau baik ikut PAS, maka PAS akan ‘lead’. Jika PKR lebih baik maka parti itu akan ‘lead’,” katanya.

Ujarnya kita perlu yakin bahawa akan berlaku rekonstruksi dalam politik Melayu .

Husam berkata demikian ketika mengulas dakwaan yang mengatakan PAS akan keluar daripada PR ekoran krisis Menteri Besar Selangor.

Semalam Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah mendapat perkenan daripada Sultan Selangor untuk beliau terus menjalankan tugas sebagai MB kerana mendapat sokongan majoriti DUN Selangor. ~fmt

Artikel Menarik Lainnya1 comments:

Ridd said...

TAHNIAH Akhirnya cita2 mereka yg inginkan PR jatuh di N.Selangor tercapai.

Jika ini cara kepimpinan PAS memimpin. Bangsa Cina Dan India akan hilang kepercayaan pada parti ini. Mereka beri kepercayaan atas dasar2 parti PAS. Hakikatnya hari ini PAS sudah memusnahkan kepercayaan itu.

Sejarah PAS bermula bersama UMNO, walaupun PAS keluar dari gabungan kesetiaan pada UMNO masih utuh dan kuat. Apa yang berlaku di N.Selangor, sewajar nya mereka harus berganding bahu bersama PR tapi ini tidak berlaku. Disini kita boleh melihat pengangan PAS di dalam politik. Antara kita suka atau tidak tapi kita haruslah berpengang pada janji dan kesetiaan. Harus ingat khalid bukanlah jaminan untuk Selangor maju. Tidak ada parti yg akan mengenakan tindakkan sekiranya ia boleh menjejaskan parti tersebut.

Sejarah PAS berulang kembali dalam politik negara, Ia adalah sebuah parti politik yang tidak bertamadun walaupun dikalangan mereka paling ramai yang berpendidikan tinggi kalau ingin dibandingkan dengan UMNO.

TAHNIAH BUAT PAS

PAS BADUT umno SELAMANYA.

TAHNIAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.