Surat Kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim Yang Menarik Untuk Dibaca | Krisis di Selangor

Surat Kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim Yang Menarik Untuk Dibaca | Krisis di Selangor |Salam Datuk Seri,


Saya perlu akui bahawa saya bukan penyokong tegar Datuk Seri selama ini. Meskipun demikian, pada PRU13 yang lalu, saya diamanahkan menjaga Facebook Datuk Seri dan juga Datuk Seri Wan Azizah, saya menjaganya dengan baik dengan hasrat membantu PR mencapai kemenangan.

Di dalam isu Menteri Besar Selangor, Datuk Seri perlu jelaskan matlamatkan Datuk Seri.

Adakah Datuk Seri hanya ingin Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ditukarkan?

Atau

Datuk Seri inginkan Datuk Seri Wan Azizah menjadi Menteri Besar?

Kedua-dua objektif itu berbeza.

Seperti mana PRK Kajang, meskipun ada di kalangan PR tidak bersetuju dengan PRK Kajang, tapi semua turun berkempen untuk kemenangan Datuk Seri Wan Azizah, demi menjaga keutuhan PR.

Kerusi Dun Kajang adalah kerusi PKR, yang PKR boleh menentukannya siapa calon tanpa merujuk kepada Pas dan DAP.

Tapi Datuk Seri, jangan pula Datuk Seri anggap kerusi Menteri Besar Selangor sama dengan kerusi Dun Kajang.

Kerusi Menteri Besar Selangor adalah milik ketiga-tiga parti – Pas, DAP dan PKR. Cuma persetujuannya ialah hanya mereka di kalangan PKR yang dipersetujui ketiga-tiga parti boleh dilantik menjawat jawatan terpenting ini.

Atas setiakawan, Pas dan DAP telah lama mengisytiharkan bahawa kerusi Menteri Besar Selangor perlu dilantik dari kalangan PKR. Tiada siapa yang ingin merampas kerusi itu daripada PKR.

Itu sudah satu kejayaan bagi Datuk Seri dan PKR.

Akan tetapi, ini tidak bermakna Datuk Seri dan PKR tidak perlu mendapatkan pandangan daripada Pas dan DAP terhadap calon ganti kepada Tan Sri Khalid Ibrahim.

PR bergerak atas nama konsensus – di mana setiap parti ada kuasa vetonya.

Dalam hal pengganti Khalid, Datuk Seri tahu ada kuasa veto keempat iaitu istana Selangor, kuasa yang terbesar dalam kemelut ini.

Ramai yang sudah memberi nasihat kepada PKR bahawa pandangan istana perlu dijadikan pertimbangan dalam strategi politik PKR. Akan tetapi, sangat malang, nasihat ini telah dibawa angin.

Datuk Seri dan PKR telah mengambil langkah untuk memecat Tan Sri Khalid. Semua memahami itu satu langkah terdesak supaya Pas dan DAP memotong nama Tan Sri Khalid daripada senarai calon dari PKR yang layak menjadi Menteri Besar Selangor.

Kita boleh memahami mengapa Datuk Seri inginkan isteri Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor, selaku Presiden PKR.

Akan tetapi, itu kehendak Datuk Seri dan PKR. Ini bukan bermakna semua akan menerimanya. Halangan pertama ialah istana – sebagaimana nasib yang dihadapi Datuk Seri Shahidan Kassim dan Datuk Seri Idris Jusoh.

Saya percaya Datuk Seri juga sayangkan PR dan negeri Selangor. Dan dengan itu, Datuk Seri tidak mahu Dun dibubarkan, sebab itulah Datuk Seri cuba berjumpa dengan Sultan dan berunding dengan Pas dan DAP.

Atas dasar itu, Datuk Seri sekarang kena mempertimbangkan untuk situasi menang-menang.

Datuk Seri perlu mengalah untuk mengemukakan Wan Azizah menjadi Menteri Besar Selangor. Lantiklah calon lain dari PKR yang diperkenan Sultan.

Dengan ini, kerusi Menteri Besar Selangor masih akan kekal di tangan PKR dan kerajaan negeri Selangor masih kekal di tangan PR.

Selama ini pun, Tan Sri Abdul Khalid tiada jawatan besar di dalam PKR ketika menjawat Menteri Besar Selangor. Jadi, sepatutnya tiada masalah untuk mengemukakan calon lain.

Untuk PR menjadi kuat, ketiga-tiga parti perlu kuat secara sendirian. Usah lagi paksa Pas memberi jawapan, PKR akan kehilangan Selangor tanpa Pas. Pas dan DAP ada prinsip mereka sendiri. Nasib baik, kedua-duanya ada perbezaan prinsip, jika tidak, Pas dan DAP dah cukup kuota Adun untuk membentuk kerajaan tanpa PKR.

Datuk Seri sudah mendapat signal jelas dari PAS bahawa Pas ingin kekal bekerjasama dengan PR daripada kenyataan Presiden dan juga Majlis Syura Pas.

Pas dah berkali-kali tegaskan bahawa mereka tidak akan bekerjasama dengan Umno. Lebih besar lagi, Pas telah membuat ketetapan tidak akan menuntut kerusi Menteri Besar dari PKR.

Itu sudah satu kemenangan besar untuk Datuk Seri dan PKR. Tapi di dunia ini, you cannot win all. You gotta give some to take some.

Yang Datuk Seri dan PKR perlu lakukan sekarang ialah mencari satu nama calon pengganti Tan Sri Abdul Khalid yang boleh diterima istana (selain Datuk Seri Wan Azizah), dan dengan ini, segalanya akan selesai. Asalkan Datuk Seri dapat clearkan laluan istana, semua akan menyokong tanpa syarat.

Pada ketika itu, Datuk Seri dan PKR boleh terus menerajui Negeri Selangor dengan aman dan damai tanpa Tan Sri Abdul Khalid, orang yang dituduh menjadi duri dalam daging PKR.

Dengan itu, objektif terbesar Datuk Seri dan PKR tercapai, cuma objektif kedua sedikit tersasar, tapi ia sudah cukup bagus. Kalau sekiranya objektif kedua lebih besar daripada objektif membuang Tan Sri Abdul Khalid, maaflah saya kerana tersalah anggap.

Lawan tetap lawan. Tapi lawan Datuk Seri bukanlah Pas dan DAP mahupun istana. Akhir sekali, PR melambangkan kejayaan kareer politik Datuk Seri. Mendapat 52 peratus undi popular di PRU13 ialah satu kejayaan. Bagi saya, itulah yang Datuk Seri perlu pertahankan.

Artikel Menarik Lainnya4 comments:

Anonymous said...

Kedua-dua matlamat yang saudara kemukakan adalah tidak benar... langkah kajang diambil bagi menjadikan selangor negeri yang dikuasai oleh PR dengan lebih kuat dan teguh tanpa TSKI. Ianya ingin ditukar dengan sebab-sebab yang sudah bukan menjadi rahsia lagi selepas krisis ini berlaku. PKR seboleh-bolehnya tidak mahu menghebohkan perkara tersebut tetapi oleh sebab-sebab tertentu, maka ianya terpaksa diumumkan kepada rakyat hingga kini semua sudah termaklum. Kenapa pilih WA?? kerana itulah politik di Malaysia yang menjadikan presiden parti kedudukan tertentu.. di atas daripada semua ahli dan di Malaysia juga malah dikebanyakan negara didunia menjadikan ketua parti mereka ketua kerajaan...baik PKR, UMNO, PAS dan lain-lain. Kedudukan ketua mesti di atas ... jika tidak apa maknanya jadi ketua. Seterusnya...untuk makluman saudara...pandangan daripada semua parti yang bergabung di dalam PR sudah diambil kira di dalam satu mesyuarat bersama sebelum penggantian TSKI diumumkan...cuma masalah yang berlaku ialah tidak bersetuju dengan keputusan tersebut walaupun parti sudah menghantar wakil masing2 atau keputusan tersebut tidak sempat dimaklumkan kepada pihak tertinggi parti masing2 menyebabkan terkeluar pandangan lain yang tidak sejalan dengan keputusan yang telah dicapai... itu saja. Untuk menyelamatkan keadaan, Islam mengajarkan kita supaya yang tersalah perlu kembali ke pangkal jalan...Insya Allah selamat.

Anonymous said...

Ingat anwar bijak. Azizah cuma calon shj. war2 kan azizah. war2kan khalid salah..dan begaduh dgn khalid.sultan mesti nak cadangan nama lain. DAP dah terkunci dan sokong Khalid ganti. Bila cadang nama lain..Azmin pasti MB.
PAS..kesian. Bab game politik anwar dia orang gagal.lambat nak faham.

Anonymous said...

Agak pelik dgn Pkr kerana tidak menukar mb selepas menang pilihanraya.Pkr suka membuat keputusan drastik yg memaksa rakan pakatan menerima keputusannya.Dan inilah adalah kemuncak hilang kesabaran rakan pakatan terutamanya pas.Kalau ditakdirkan Allah ,Pas menarik diri dari pakatan dan ini telahpun dibayangkan dengan ucapan kesediaan pucuk pimpinan pas maka pasti PKR akan berkubur.Mungkin Anwar akan lebih faham natijahnya.

Anonymous said...

Kadangkala hati manusia mudah berubah. RM dan kekayaan dapat mengubah pendirian seseorang. Kalau orang bawahan tidak mengikuti arahan dan persetujuan bersama sekutu, mengapa nak pening kepala simpan dia? Isteri curang pun kita masih nak simpan? Ganti aje mb baru. DrM pun dan buang banyak TPM dia semasa dia jadi PM.Ada orang kisah?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.