SIAPAKAH BRIGED IZZUDIN AL- QASSAM YANG DIGERUNI OLEH ZIONIST LAKNATULLAH

SIAPAKAH BRIGED IZZUDIN AL- QASSAM YANG DIGERUNI OLEH ZIONIST LAKNATULLAH | Briged Izzudin Al-Qassam atau dikenali atau dikenali sebagai Al-Qassam amat digeruni oleh rejim Zionis.
 
Al-Qassam adalah sayap tentera Hamas , dipelopori penubuhannya oleh pejuang seperti Sheikh Ahmad Yassin, Dr Ibrahim Al-Maqadema dan Sheikh Salah Shehada, pada tahun 1984.
 
Gambar-briged-izzudin-al-qassam.jpg
 
Nama Al-Qassam adalah sempena nama pejuang yang syahid berdekatan Jenin pada tahun 1935, Ezzedeen Al-Qassam.

Selepas syahidnya Sheikh Ahmad Yassin , jawatan itu digantikan As-Syahid Dr Abdul Aziz Ar-Rantisi, tetapi beliau hanya berkhidmat kurang sebulan selepas dibedil helikopter Israel pada 18 April 2014.

Kini, Hamas membuat pendekatan baru dengan menonjolkan beberapa pimpinan seperti Sheikh Khalid Mishal, Abu Marzouq dan Sami Abu Zuhri.

Objektif utama penubuhan Al- Qassam adalah mempertahankan tanah suci Palestin daripada penjajahan Zionis yang zalim, membebaskan tanah Palestin dan seluruh tanahnya yang dirampas di Tebing Barat serta memantapkan semangat jihad dalam kalangan orang Palestin.

Briged elit itu dianggotai pemuda berusia 30 tahun dan ke bawah sahaja. Jumlah tentera lingkungan 25,000 orang. Sejak Intifadah pada tahun 2000, 800 askar mati syahid. Terkenal dengan roket Al-Qassam, roket yang artileri buatan sendiri dikeluarkan dalam tiga model sejak 2001 hingga 2011. Roket itu dilancarkan dari Gaza dan sering membawa kemusnahan yang dahsyat sehinggakan media Israel menggelarkan setiap roket yang memasuki Semenanjung Barat sebagai Qassam. 

Anggota sentiasa bersedia untuk syahid.

Briged Al-Qassam mempunyai peraturan yang ketat iaitu :
  • Wajib solat berjemaah.
  • Mempunyai skuad wanita.
  • Wajib pelajari tafsir Al-Quran.
  • Wajib baca Al-Quran sehari sejuzuk.
  • Wajib menghafal 40 hadis Arbain.
  • Amalkan puasa sunat dan bertahajud.  ( sumber: http://jomklikblog.blogspot.com )
Read More

Peperangan Di Bumi Gaza ( Pembebasan Masjid Al -Aqsa ) | Janji Allah Semakin Hampir

Peperangan Di Bumi  Gaza ( Pembebasan Masjid Al -Aqsa ) | Janji Allah Semakin Hampir |
Salam Ramadhan Al Mubarak, sekarang kita berada dipenghujung Ramadhan semoga Allah menerima amalan kita sepanjang bulan Ramadhan yang kita lalui dan diketemukan Ramadhan pada yang datang. Sepanjang Ramadhan ini kita dikejutkan dengan peristiwa  peperangan yang berlaku di bumi Gaza, Masjid Al- Aqsa tanah suci ketiga umat Islam selepas Masjidil Haram di Mekah dan Masjdil Nabawi di Madinah.

Gambar-peperangan-di-Palestin-jpg

  1. Masjid ini mempunyai kedudukan yang tinggi dalam Islam kerana ia adalah tempat Isra’ junjungan kita Nabi Muhamad SAW sepertimana firman Allah SWT:
{ سُبْحَانَ الَّذِي أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَيْلًا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الْأَقْصَى الَّذِي بَارَكْنَا حَوْلَهُ لِنُرِيَهُ مِنْ آَيَاتِنَا إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ} الإسراء/


Maksudnya: Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hambanya (Muhamad) pada waktu malam dari Masjil Haram ke Masjid Al-Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya tanda tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia Maha Mendengar dan Maha Melihat.
Pada malam Isra’ Mikraj ini juga nabi kita Muhamad SAW telah menjadi imam solat bersama para Anbiya’ dalam masjid Al-Aqsa dan di sini juga nabi kita mewarisi bendera dan risalah Anbiya’ sebelumnya.
  1. Masjid Al-Aqsa ialah kiblat yang  pertama bagi umat Islam. Kerana inilah kiblat yang ditujukan oleh nabi kita (SAW) dan para sahabat selama 17 bulan semasa mereka berada di Madinah. Sehinggalah Allah SWT menurunkan ayat Al-Quran :
{قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَاءِ فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَيْثُ مَا كُنْتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ وَإِنَّ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ لَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ وَمَا اللَّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعْمَلُونَ} البقرة: 

Maksudnya: Kami melihat wajahmu (Muhamad) sering merenung ke langit, maka kami palingkan engkau ke arah kiblat yang engkau ingini, maka hadapkanlah wajahmu kearah Masjidil Haram. Dan di mana saja engkau berada, hadapkanlah wajahmu kearah itu. Dan sesungguhnya orang orang yang diberi kitab (Taurat dan injil) tahu. Bahawa itu adalah kebenaran dari Tuhan mereka, dan Allah tidak akan lalai tentang apa yang sedang mereka lakukan.

  1. Fadilat solat di dalam masjd ini bersamaan 500 solat di masjid lain. Sabda Rasulullah SAW:
«الصلاة في المسجد الحرام بمائة ألف صلاة والصلاة في مسجدي بألف صلاة، والصلاة في بيت المقدس بخمسمائة صلاة» (حديث حسن رواه الطبراني(.
Ertinya: Kelebihan  solat di dalam Masjdil Haram bersamaan dengan 100,000 solat (di tempat lain) , dan solat di dalam masjidku ini (Masjid Madinah) bersamaan 1000 solat. Dan solat di masjid Al-Aqsa bersamaan 500 solat - Riwayat Tabrani
  1. Ia salah satu daripada tiga masjid yang digalakkan untuk dikunjungi. Sepertimana sabda Rasulullah SAW bersabda:
«لا تشد الرحال إلا إلى ثلاثة مساجد: المسجد الحرام ومسجدي هذا، والمسجد الأقصى(( .
Ertinya: Tidak digalakan bermusafir kecuali kepada tiga buah masjid iaitu : Masjid Al-Haram, masjid ku ini (Madinah) dan Masjid Al-Aqsa.

Kalau kita buka Media sosial kita akan lihat kekejaman yang telah dilakukan oleh rejim Zionis terhadap umat Islam di bumi Gaza, persoalan yang timbul kenapa mereka terlampau rakus ingin menghalau penduduk Gaza dan mesti ada Mujahidin yang akan membuat tentangan terhadap mereka sehingga ke hari Kiamat, kerana itu adalah janji Allah sepertimana hadis:

عَنْ أَبِي أُمَامَةَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم : "لَا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ، لَعَدُوِّهِمْ قَاهِرِينَ، لَا يَضُرُّهُمْ مَنْ خَالَفَهُمْ إِلَّا مَا أَصَابَهُمْ مِنْ لَأْوَاءَ ، حَتَّى يَأْتِيَهُمْ أَمْرُ اللَّهِ وَهُمْ كَذَلِكَ". قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ وَأَيْنَ هُمْ؟ قَالَ: "بِبَيْتِ الْمَقْدِسِ وَأَكْنَافِ بَيْتِ 
 الْمَقْدِس". روى الإمام أحمد في مسنده

Ertnya:  Dari Abi Umaimah berkata, Rasulullah SAW bersabda: Sentiasa ada sekumpulan dari umatku yang menegakkan kebenaran, mengasari musuh, dan musuh mereka tidak akan dapat memudaratkan mereka kecuali apa yang dibuat dari belakang mereka. Mereka sentiasa begitu sehingga datangnya pertolongan Allah SWT. Sahabat bertanya: Di manakah mereka wahai Rasulullah? Baginda menjawab: di Baitulmaqdis, dan sekeliling Baitulmaqdis. - riwayat Imam Ahmad
 
Maka kita sekalian diperintah oleh Allah swt. Untuk berusaha sedaya upaya, membantu Masjid Al-Aqsa, Baitulmaqdis dan Palestin keseluruhannya. Dan kita yakin pertolongan Allah akan datang, dan pertolongan Allah itu sudah hampir.

Peristiwa yang berlaku di bumi Gaza adalah petunjuk bahawa janji Allah dan Rasul adalah benar, bagi akulah aku tidaklah begitu sedih apa yang telah terjadi di bumi Gaza, seperti mana mereka di sana begitu bangga kena mempertahankan tanah air mereka dan Masjidil Al-Aqsa sehingga ketitisan darah mereka yang terakhir, walaupun disekeliling mereka negara Islam yang hipokrit yang hanya manjadi pemerhati dan memperli pejuang Hamas dan Mujahidin di sana.

Apa yang perlu disedihkan, semua orang akan merasai mati. Ada yang mati sebabkan kanser, kencing manis, darah tinggi. Dan mereka penduduk Gaza memilih untuk Syahid dalam menegakkan kebenaran dan membebaskan Masjidil Al-Aqsa, dan satu masa aku juga akan ke sana. Insya Allah. Manakah yang lebih mulia hidup di dunia sebagai pengecut atau mati berjumpa dengan Allah dalam keadaaan taat dan bergelar Syuhada.Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.