Terkini Keadaan Jerebu Di Malaysia | Perdana Menteri Ishtihar Darurat Di Muar Dan Ledang Johor ( Gambar )

Terkini Keadaan Jerebu Di Malaysia | Perdana Menteri Ishtihar Darurat Di Muar Dan Ledang Johor

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengisytiharkan status darurat di Muar dan Ledang di Johor berkuat kuasa serta merta selepas bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 750 setakat 7 pagi ini.
 
Perkara itu diumumkan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G. Palanivel menerusi posting terbaharu dalam facebook beliau. - Bernama


Gambar Keadaan Jerebu Di Muar Dan Ledang

Gambar Keadaan Jerebu Di Muar Dan Ledang
Gambar Keadaan Jerebu Di Muar Dan Ledang


Gambar Keadaan Jerebu Di Muar Dan Ledang
Gambar Keadaan Jerebu Di Muar Dan Ledang
sumber gambar: Facebook


Indeks Pencemaran Udara (IPU) di sekitar Johor juga mencatatkan banyak kawasan berada dalam zon bahaya dan terdedah kepada pencemaran. Bandar Muar mencatatkan IPU paling tinggi iaitu melebihi 750 dan tergolong dalam keadaan bahaya. Kebanyakan sekolah di Muar diarah ditutup bagi mengelakkan pelajar terdedah kepada pencemar

Punca Berlakunya Jerebu Di Malaysia Dan Singapura 

[FMT] PETALING JAYA: Pengarah Jabatan Perhutanan Riau, Zulkifli Yusuf berkata, punca berlakunya jerebu kerana ladang syarikat dari Malaysia adalah antara yang terbakar di wilayah itu.

Kebakaran hutan di Sumatera menyebabkan jerebu dan asap tebal melanda Singapura dan Malaysia terutama di Johor dan Melaka.

Kata Zulkifli, antaranya ialah punca berlakunya jerebu kerana PT Langgam Inti Hibrida, yang berada di kawasan Desa Sering, Pelalawan, Kabupaten Pelalawan.

"Titik panas lain berada di kawasan ladang milik PT Bumi Reksa Nusa Sejati yang berada di Desa Simpang Kareman, Kecamatan Pelagiran, Kabupaten Indragiri Hilir.

“Manakala yang lain terbakar adalah milik PT Tunggal Mitra Platation, PT Abdi Platation, PT Jati Jaya Perkasa, PT Udaya Loh Dinawi dan PT Mustika Agro Lestari.

"Semuanya milik modal asing dari Malaysia.

“Jadi kami meluruskan (menjelaskan) punca berlakunya jerebu, itu bukan data yang dikeluarkan Jabatan Pehutanan. Titik panas itu dirakam satelit Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) dari peta kami melihat kawasan itu berada di ladang warga dan milik asing,” kata Zulkifli seperti dilapor viva.co.id.

Dalam perkembangan berkaitan, satelit pemantau cuaca dan pengesan panas bumi (NOAA) milik Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika Riau mengesan 148 titik panas di wilayah itu.

Pemantauan Jabatan Perhutanan Riau, titik yang dirakam satelit sebahagian berada di kawasan ladang dan hutan tanaman industri milik Malaysia.

Channel News Asia pula melaporkan sebanyak 70 titik panas ditemui di Sarawak dan enam di Kelantan. Jumlah tersebut menunjukkan peningkatan dibandingkan tahun-tahun sebelumnya dan cuaca di Malaysia panas dan kering ini adalah punca berlakunya jerebu .

Ini sekaligus menunjukkan kebakaran hutan ternyata tidak hanya terjadi di Indonesia yang menyebabkan asap dan jerebu melanda Malaysia dan Singapura.Pembakaran Di Indonesia: Lapan Syarikat Ada Kaitan Dengan Malaysia Disiasat

[Mstar] JAKARTA: Menteri Alam Sekitar Indonesia, Dr Balthasar Kambuaya mengenal pasti sebanyak lapan syarikat punca berlakunya jerebu  yang mempunyai kaitan dengan Malaysia sedang disiasat kerana melakukan pembakaran di Riau dan Jambi, yang mengakibatkan jerebu sehingga memberi ancaman kepada negara jiran Malaysia dan Singapura.

Menurut Dr Balthasar, kesemua lapan syarikat itu dimiliki oleh para pelabur Malaysia dan kebakaran yang berlaku dikesan di bawah konsesi mereka.

Lapan syarikat yang dikenal pasti punca berlakunya jerebu  itu ialah PT Langgam Inti Hiberida, PT Bumi Rakksa Sejati, PT Tunggal Mitra Plantation, PT Udaya Loh Dinawi, PT Adei Plantation, PT Jatim Jaya Perkasa, PT Multi Gambut Industri dan PT Mustika Agro Lestari.

“Jika terdapat bukti yang cukup, kita akan membawa mereka ke mahkamah. Para penyiasat kami masih berada di tempat kejadian untuk melakukan penyiasatan kanjut,” katanya pada Sabtu.

Lebih banyak syarikat dijangka akan dinamakan di mana Dr Balhasar berkata, 14 syarikat lagi sedang disiasat. – ANN/The Strait Times
 P/S: Indonesia nie dia punya salah nak salahkan Malaysia lak, masa pelabur bayar cukai senyap lak, biasalah tu kebakaran pastu apa tugas pihak berkuasa di sana. Makan gaji buta, cepat-cepatlah amik tindakan..Nie lembab macam siput..Bukan Indonesia saja ada pelabur asing seluruh dunia ada pelabur asing...mood bengang nie..hehe

Artikel Menarik Lainnya1 comments:

Carlos Santiago said...

makin teruk. mesti akan berlaku hujan asid lepas ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Makhluk Allah Bertandang

Search This Blog

Sembang Minggu ini ( Tersohor )

ENTRI TERBAIK

Google+ Followers

Kepada sesiapa yang ingin berurusan ataupun ingin menyumbang 'entri' untuk di'post'kan ke kakiSembang.com, sila email je Ambe di: admin@kakisembang.com

Followers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.